Христо Терзийски: Водим добър диалог със синдикатите

1851
Христо Терзийски: Водим добър диалог със синдикатите
Снимка: БГНЕС

"И политическото, и професионалното ръководство не сме спирали да водим неформални и формални диалози с ръководителите на синдикатите. През последните няколко месеца наистина има различни искания от тяхна страна. Водим добър диалог и бих могъл да кажа, че постигнахме добър резултат – промени и в нормативната база, и в чисто финансовия аспект", коментира вътрешният министър Христо Терзийски.

Като пример той посочи промяната в закона за МВР за изплащането от 1 януари на положения извънреден труд на служителите на ненормиран работен ден, което ще струва на държавата над 60 млн.лв. Вътрешният министър уточни, че исканията за увеличение на заплати също се коментират.

Двама ръководни служители на ГДБОП са наказани за операцията на грешен адрес

Двама високопоставени служители на ГДБОП са били наказани за операцията на грешен адрес в столичния квартал "Левски Г". Това съобщи пре...

"Днес съм поканил на официален разговор един от синдикатите, следващата седмица ще продължим да водим диалог със всеки синдикат, а след тези разговори ще проведем и заседание на Съвета за социално партньорство, създаден с моя заповед и ръководен от един от заместник-министрите на ведомството. Желанието ни е да намерим сближаване на нашата позиция и реална оценка на ситуацията.  По думите му 10-процентно увеличение на заплатите за над 48 000 служители е доста сериозна сума – на над 154 милиона, така не бих го нарекъл стандартно и и малко", заяви вътрешният министър.

Христо Терзийски коментира и участието на МВР в борбата срещу COVID-19. Той посочи, че всички служители са ангажирани в контрола за спазване на противоепидемичните мерки и в организацията, която се налага, след съответните заповеди на министъра на здравеопазването. Към вчерашна дата на нас е възложено карантинирането на над 28 400 лица от РЗИ, извършваме проверки по обществени места за търговия, за продажби, градски транспорт, питейни и увеселителни заведения. "Нашите екипи работят по единна разстановка, която не е променяна последните няколко месеца, стараем се да обхванем всички обществени места. Първата ни работа е да предупреждаваме гражданите да се пазят. Нашата цел не е да глобяваме и да наказваме нарушителите, а на първо място да ги предупредим  за спазването на съответните разпоредби", заяви министърът. Като пример той посочи, че в случаите, в които може веднага да се преустанови някакво противоправно деяние - "виждаме, че човекът е без маска, а тя му е в ръката или в джоба, просто го предупреждаваме. Ако е в някакво обществено заведение – издаваме и разпоредителни писма към собствениците и спомагаме съответните здрави власти да си приведат организацията на работа в заведението в съответствие с нормите. Естествено съобразяваме се с всички норми на местната власт, защото в различните населени места има различни разпореждания", посочи вътрешният министър.

Министър Терзийски  уточни, че е приключила проверката по повод сгрешения адрес при операция на ГДБОП в ж.к. „Левски“. Установени са дисциплинарни нарушения на двама служители, единият от които е на високо ръководно ниво в главната дирекция, наложени са им наказания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com