И адвокатите искат подкрепа от държавата заради извънредното положение

4975
И адвокатите искат подкрепа от държавата заради извънредното положение
Снимка: Pixabay

В писмо до парламента и правителството Обединението на свободните адвокати предлага мерки в подкрепа на адвокатските колегии и българските граждани със свободни професии, които са сред най-потърпевшите от обяваването на извънредно положение заради коронавируса.

"Ние принудително затворихме канторите си, за да не се срещаме с нашите клиенти и да не се разпространява заразата. По същите причини и те не искат да се срещат с нас, а вече не ни търсят и дистанционно, тъй като са достатъчно заети със своите битови и икономически проблеми. В подобни ситуации хората оставят на последно място юридическите въпроси. Бизнесът изнемогва, а когато това се случи, спират и договорите, и преговорите и оборотът на юридически документи въобще. Съдилищата затвориха и на практика съдебни заседания не се провеждат. Но макар и затворили канторите си и на практика без доходи, за времето на извънредното положение ние дължим наем, режийни, осигуровки, заплати и осигуровки на нашите служители, данък върху тези заплати и пр. плащания към бюджета, да не говорим за издръжката на нашите семейства. За нас остава непонятно защо в тази извънредна ситуация държавата прави разлика между работниците и служителите, работещи по трудови договори, и самонаетите лица, упражняващи свободни професии или престиращи труда си по граждански договори за предоставяне на услуги. Българските адвокати и адвокатски дружества носим измерима в милиони данъчно-осигурителна тежест годишно. Когато се гласуват мерки за подпомагане и компенсиране на икономическите последици от извънредното положение, адвокатите, редом до всички останали самоосигуряващи се лица следва да бъдем третирани наравно с останалите предприятия, просто защото и ние сме такива", се казва в писмото.

Адвокатите напомнят, че са предложили конкретни мерки но при обсъжданията в Правна комисия предложенията им са били игнорирани.

Демократите искат повече пари за заплатите на пострадал от кризата с коронавируса бизнес

80% държавна помощ за плащане на заплати от засегнатия от коронавирус бизнес, а не 60% - това е основното предложение на "Демократична ...

Те настояват тези от тях, които работят като самонаети лица или са работодатели на лица на трудов договор да бъдат третирани еднакво с останалите предприятия, като получат същата помощ и подкрепа и за същия период, както бизнеса в засегнатите отрасли, а всички адвокати да бъдат освободени от задължението за внасяне на осигуровки за периода на извънредно положение и в рамките на три месеца след преустановяването му. Очакват също така да бъдат включени в пакета от икономически мерки, в това число в предвидените мерки по Закона за действията по време на извънредно положение, както и в мерките, регламентирани в Постановлението на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации.

Азвокатите предлагат двата нормативни акта да бъдат допълнени със следните предложени мерки:

1. Адвокатите и другите самоосигуряващи се лица, упражняващи свободни професии, като засегнати от извънредното положение, също да получат финансова помощ от предвидената държавна субсидия, в размер на 60% от техния среден трудов или осигурителен доход, деклариран пред НАП съгласно подадената годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2019 г. или в размер на последния деклариран от тях осигурителен доход за месеца, предхождащ обявяването на извънредното положение - м.02.2020, респ. м.01.2020 г., същата субсидия не по-малко от обявената минимална работна заплата за страната /610 лв./, а при липса на подадена годишна данъчна декларация или осигурителна декларация за предходния месец субсидията да бъде в размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица /МРЗ от 610 лв./, със срок на получаване на субсидията 3 месеца, с цел да не преустановяват своята дейност, аналогично на осигурената мярка срещу загубата на доход от труд при съкращаване на работниците и служителите, работещи по трудов договор;

2. Адвокатските дружества по чл.57 от Закона за адвокатурата, адвокатските съдружия по чл.52 от Закона за адвокатурата и самостоятелно действащите адвокати, които имат сключени трудови и граждански договори с трети лица - адвокати и неадвокати, също са засегнати от извънредното положение, поради което считаме, че следва да получат от държавата субсидия, при равни условия с другите търговски дружества / предприятия, в размер на 60% от възнагражденията по чл.77 от Закона за адвокатурата, изплащани на техните сътрудници - адвокати, както и субсидия в размер на 60 % от заплатите на работещите в тях служители по трудов и граждански договор, за срок от 3 месеца, с цел същите да не бъдат съкратени или да не преустановят дейността си, аналогично на подкрепата за всички останали търговски дружества, за които се предвижда такава субсидия.

Емил Караниколов: Безлихвеният кредит от 1500 лв. ще се взима срещу трудов договор

"Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за служителите в неплатен отпуск. С тази социална мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държав...

3. За времето на обявено извънредно положение да се отсрочи внасянето на всички публично - правни задължения на адвокатите, адвокатските дружества, както и на всички търговци /търговски дружества и еднолични търговци/ и самонаети лица, упражняващи свободна професия, в това число да се отсрочи внасянето на данък върху доходите на физическите лица, дължимите данъците по ЗКПО и по ЗДДС, дължимите осигуровки по КСО /вноски за държавно и обществено осигуряване, за здравно осигуряване и за допълнителните и професионалните обществени фондове/. Отсрочването да бъде за разумен срок от поне три месеца след крайния срок на обявеното извънредно положение, в рамките на който да се предостави възможност за внасяне на отсрочените публично-правни задължения без наказателна или обезщетителна лихва и без санкция.

4. За времето на обявеното извънредно положение да се отсрочи подаването на всякакви декларации, заявления и отчети, за които е вменено задължение по закон за тяхното подаване в срока на обявеното извънредно положение, във връзка с годишното счетоводно приключване или ежемесечно дължимите декларации, в това число, но не само: годишните данъчни декларации по чл.92 от ЗКПО, месечните справки-декларации по чл.125 ЗДДС, декларациите по чл.50 и по чл.55 от ЗДДФЛ, декларациите обр.1 и обр.6 по КСО и наредбите за неговото приложение, заявленията за сключване и прекратяване на трудови договори по чл.63, ал.3 по КТ, декларациите без дейност по ЗСч. Отсрочването да бъде за разумен срок от поне три месеца след крайния срок на обявеното извънредно положение, в рамките на който да се предостави възможност за подаване на отсрочените декларации, заявления или отчети без санкция.

Вижте още:

Кой се очертава да вземе държавни пари за заплатите на служителите си заради коронавируса?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com