И банкоматите замръзнаха заради студа

5152
И банкоматите замръзнаха заради студа

Заради студеното време част от банкоматите отказаха да работят. Eкспертът по картови операции в една от водещите банки Венцислав Георгиев обясни, че у нас действат два вида банкомати, като само единият от тях има проблеми при студено време.
За да сме сигурни, че ще работи конкретен банкомат, трябва да се убедим, че тялото му е в сравнително топло помещение, а на улицата е изнесен единствено екранът и секциите за поставяне на картата и получаване на банкнотите, предаде БЛИЦ.

Най-разумно е да се търсят банкомати, които са в самите банкови клонове, защото те са на топло, а и са значително по-сигурни, обясни Венцислав Георгиев. По думите му у нас има два вида банкомати.

„Единият тип действа на стрикционен принцип да изважда банкнотите. Тези банкомати нямат проблеми със студа. Такива банкомати има в нашите зимни курорти, и от опит се знае, че те нямат проблеми. Проблеми създават другия тип банкомати, които разчитат на вендузи с вакуум, за да засмучат банкнотите. Когато температурите са сравнително ниски няма как вендузите да задействат, тъй като гумичките започват да се втвърдяват”, разясни той.

При втория тип проблемите се появяват, ако целият банкомат е изнесен навън, а не само зоната, върху която клиентът оперира, обясни Георгиев. На въпрос дали ако един банкомат не работи няколко дни заради студа, се увеличава рискът да му бъде поставено скимиращо устройство, експертът отговори:

„Такива скимиращи устройства могат да бъдат монтирани по всяко време, независимо дали е спрял поради метеорологични проблеми или поради други. Не е необходимо банкомата да спре, за да може да се сложи такова устройство”, обясни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com