"И тогава моят лъчезарен мъж започна да ме бие": историята на Ели*

9376
"И тогава моят лъчезарен мъж започна да ме бие": историята на Ели*
Снимка: iStcok/Guliver

"Как само се променят очите му, преди ръката му да полети към лицето ми. Изпълват се с малки зелени точици, кафявото се превръща в лед, зениците му се стесняват като на кобра. Всичко става за секунди. Мина време, преди да започна да разпознавам тези мигновени промени, за да слагам ръце пред лицето си. Но това не помагаше кой знае колко. А някога бях влюбена точно в тези очи", разказва ни Ели, която срещнахме малко преди провелия се в София протест срещу насилието над жени, преминал под надслов "Нито една повече". Така започва текст на Дойче веле за една от потърпешвите от домашно насилие. Ето какво гласи още той:

"Когато преди седем години го запознах с майка ми, тя ми каза: Този човек не е това, за което се представя, не се събирай с него. Само че аз не я послушах. Той беше умен и знаещ, учеше в престижен университет. Говорехме за изкуство, за висша мода, за кино и музика. Ходехме на концерти и изложби, а след това, хванати за ръка, се прибирахме в дома му, където той готвеше нещо вкусно и после се любехме цяла нощ. Оженихме се, а като ни се роди детенце, грижата му за него беше толкова всеотдайна, че непрестанно си мислех каква късметлийка съм с този мъж", споделя още Ели и разказва историята си докрай:

"Бях смачкана, бях роб на страха и срама"

"Един ден му казах, че искам да продължа образованието си в университета. Той се съгласи. Само че от този момент спря да ми помага с детето и домакинството.

Беше късен следобед, когато глупавото ядене загоря, защото четях за изпити, докато бебето се беше кротнало. Тичам в кухнята и си мисля, че ще се посмеем както преди, ще измием тенджерата и ще си поръчаме пица. Но той ме гледаше с очите на кобра. Скочи върху мен и ме удари с глава в носа. Рукна кръв. Въобще не се смути. Хвърли ме на дивана и започна да ме налага с юмруци по тялото. Цялата бях в синини.

Не казах на никого. Мислех, че е нещо моментно. Срамувах се. Всичките ни приятели знаеха колко сме щастливи, как да разруша този мит. Не казах и на майка ми. Мислех си, че ще ми натяква, че ме е предупредила още навремето.

Не смеех да изляза на улицата, нито да отида до магазина или да заведа детето на ясла. Каза ми: „Стой си вкъщи, аз ще поема всичко". И внезапно пак стана най-любящият баща и съпруг. Но как да се любиш с някого, който разбива лицето ти.

Така се превърнах в роб. Години наред бях роб на страха и срама, защото всеки път, когато исках да променя нещо в живота си и да направя нещо за себе си, следваше побой - „защо ризата ми не е изгладена", „защо има чинии в мивката", „защо детето пак кашля", „ти си мързелива лигла".

Бях виновна, виновна, виновна. Търпях. Смачкана заради детето, заради срама, заради страха. Това са предразсъдъци, в които сякаш ни възпитават от малки. Да търпиш и да не казваш, защото някой щял нещо да си помисли, докато теб те малтретират. Каква представа за хармония и щастие на едно общество може да е това? Чувстваш се обречен заради грешен избор, направен в младостта. И търпиш, за да не те „убие" обществото. Но че той те убива всеки ден - това било нормално. Здраво семейство... Боже, каква глупост. Не е трябвало да търпя и за миг, но късно го разбрах.

Един ден исках да се видя с приятелка, която се беше върнала от чужбина. Плахо го попитах дали може. Мъжът ми се засмя и каза: „Добре". Само че докато се приготвях, той изпусна детето на пода и то си удари главата. Хукнахме към болницата. „Ти си виновна", каза ми в колата.

Ваня Григорова с докосващи разкази за домашно насилие и неглижирането на проблема в обществото

Преди години на спирка в Люлин пред мен млад мъж, аз бях дете, преби приятелката си. Тя само се опитваше да предпази лицето си. Никога ...

Тогава ми „светна". Нормално ли е да питам дали мога да изляза от дома си? Та аз съм затворник, когото ще накажат с бой, ако поиска да си купи парфюм или нови дънки. Аз съм затворник, когото ще пребият, ако поиска да учи, да се види с приятели или просто да се разходи в парка. И няма да пребият само мен. Детето ми също е в опасност. Тогава реших да го напусна. А толкова ме беше страх да му кажа, че искам да се разделим.

Нямах удостоверения от съдебна медицина за побоите, а е трябвало да си извадя, защото кой ще ми повярва, че този лъчезарен мъж може да се превръща в кобра и да бие като боксьор. В крайна сметка ми помогнаха от „Анимус". Днес живея в друг град. Оставих всичко в дома му. Чак сега съм свободна в ума си и в тялото си."

Това е историята на Ели - една от многото жени в България, станали жертва на брутално домашно насилие. Дошла е в София специално за протеста, защото иска да каже на всички жени: „Не чакайте, ако веднъж са ви посегнали - бягайте веднага. Няма надежда той да се промени, ще убие всичко у Вас, ще забравите коя сте. Кажете на целия свят какво Ви се случва, а ако светът не Ви повярва, търсете организации, които да Ви защитят".

Ели държи да сподели и това: "Изумително е как може да има политици и партии, които яхват Истанбулската конвенция, за да спасят собствените си кожи в политическия живот. Не разбирам как хората им вярват и как това пълно с предразсъдъци общество гласува и праща в парламента агресивни националисти и хомофоби. Чии права ще защитават те - на такива като мен ли? Колко политици осъдиха искрено нахлуването на един нацист в офиса на ЛГБТИ-организацията. Колко осъдиха това, че удари момиче. Колко политици осъдиха искрено мъжа, удушил със стреч фолио жена си. Голяма трагедия било - и толкоз. Не им вярвам на тези хора. Ако искаха нещо да се промени, щяха да са го направили през закони и истински работещи институции", казва Ели и продължава:

"Всяка от нас се спасява сама. А някои не успяват да се спасят."

Домашното насилие ескалира през първите 6 месеца на 2021 г. - три пъти повече от преди пандемията

Три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие са наблюдавани и решени от прокурорите в Софийска районна прокуратура (СРП) п...

Да не говорим, че нито една медия няма предавания, които да обясняват на жените как и от кого да потърсят помощ, ако са насилвани. Не когато има някаква случка, а регулярни предавания. Защото когато попаднеш в такава ситуация, ти спираш да мислиш рационално и само потъваш. Някой трябва да те подсети, да ти обясни, да ти покаже пътя, който ще те спаси. Медиите биха могли да правят това, вместо хищнически да отразяват поредната жертва и да ровят в живота на хората, когато той е приключил. Сега всяка от нас се спасява сама. А някои не успяват да се спасят", казва Ели.

 

*със съкращения

 

Автор: Николета Атанасова, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com