И туристите в Слънчев бряг излизат на протест

4814
И туристите в Слънчев бряг излизат на протест
Снимка: iStock/Guliver

Летовниците в Слънчев бряг ще се включат в протеста в събота срещу масовите проверки на държавните органи през последните дни, предизвикани от вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите ще се съберат на паркинга на "Какао бийч" в 17 ч.

Ще се включат туристи, които са дошли в курорта за вече отменения заради проверките фестивал SOLAR Summer, пише Сега. Отново ще излязат и бармани, сервитьори, диджеи, танцьори от заведенията в Слънчев бряг. Протестиращите били подали уведомление в общината.

Хотелиерите от Златни пясъци подкрепят Валери Симеонов

Съюзът на хотелиерите - к.к. Златни пясъци и Съюзът на собствениците за развитие на к.к. Златни пясъци подкрепят мерките на вицепремиер...

Прокуратурата съобщи, че е атакувала пред административния съд в Бургас наредбата за обществения ред в Несебър, която разрешава живата музика и озвучаването на открито до полунощ от май до септември. Разпоредбата противоречи на Закона за защита от шума в околната среда. Той гласи, че "не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23 и 7 ч". Затова обвинителите пледират въпросният текст от общинската наредба да бъде отменен от съда.

В четвъртък от прокуратурата обявиха, че проверяват общинските наредби в цялата страна. Проверката е започнала от черноморските общини. До момента нарушения са открити за Шабла, Каварна, Варна и Несебър. Очаква се и останалите проблемни наредби да бъдат атакувани в съда.

В община Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 ч още преди 10 г. "В крайна сметка не мисля, че е нещо съществено дали ще е 23 или 24 ч. Разбира се, че е курорт, разбира се, че е лято. Всякакви нужди имат туристите - както от почивка, така и от развлечение", каза Лазар Япаджиев, зам.-кмет на община Несебър, цитиран от БНТ. Кметството се е опитвало да забрани шума на открито и силната музика след 23 ч., но общинският съвет категорично е отказвал.

"Българските хотели в Слънчев бряг изплащат 12 млн. лв. годишно в компенсации на туристи, които не могат да почиват от незаконен шум по данни на Института за анализи и оценки в туризма. В същото време от всички концесии на плажове българският държавен бюджет печели 8 млн. лв. годишно. Както казаха специалистите от бранша, Слънчев бряг не се рекламира като дестинация за парти туризъм - напротив, той се рекламира като курорт за семеен туризъм. Статистиката на хотелиерите го потвърждава - само 5-10% от всички туристи са млади хора, дошли единствено за купона. Те имат своето място в туристическия микс, но това не трябва да става за сметка на останалите 90%, дошли да почиват на прекрасните плажове на Черно море", написа Валери Симеонов във "Фейсбук".

Валери Симеонов: Хотелите в Слънчев бряг изплащат 12 млн. лв. годишно компенсации заради шума

"Българските хотели в Слънчев бряг изплащат 12 милиона лева годишно в компенсации на туристи, които не могат да почиват от незаконен шу...

Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци и Съюзът на собствениците за развитие на курорта обявиха, че подкрепят мерките на вицепремиера - проблемите били общи за цялото Черноморие. "Държавата за първи път показа как следва да се реши толкова наболял проблем, с толкова дългото отлагане на решаването му, като контролните органи пишат предписания и маркират дейности, водещи до нерешаване на проблема. Надяваме се, че със същата решителност държавата ще подходи и при справянето с другите големи проблеми - временните търговски обекти в курортите и концесиите на плажа", обявиха хотелиерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com