И туристите в Слънчев бряг излизат на протест

4868
И туристите в Слънчев бряг излизат на протест
Снимка: iStock/Guliver

Летовниците в Слънчев бряг ще се включат в протеста в събота срещу масовите проверки на държавните органи през последните дни, предизвикани от вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите ще се съберат на паркинга на "Какао бийч" в 17 ч.

Ще се включат туристи, които са дошли в курорта за вече отменения заради проверките фестивал SOLAR Summer, пише Сега. Отново ще излязат и бармани, сервитьори, диджеи, танцьори от заведенията в Слънчев бряг. Протестиращите били подали уведомление в общината.

Хотелиерите от Златни пясъци подкрепят Валери Симеонов

Съюзът на хотелиерите - к.к. Златни пясъци и Съюзът на собствениците за развитие на к.к. Златни пясъци подкрепят мерките на вицепремиер...

Прокуратурата съобщи, че е атакувала пред административния съд в Бургас наредбата за обществения ред в Несебър, която разрешава живата музика и озвучаването на открито до полунощ от май до септември. Разпоредбата противоречи на Закона за защита от шума в околната среда. Той гласи, че "не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23 и 7 ч". Затова обвинителите пледират въпросният текст от общинската наредба да бъде отменен от съда.

В четвъртък от прокуратурата обявиха, че проверяват общинските наредби в цялата страна. Проверката е започнала от черноморските общини. До момента нарушения са открити за Шабла, Каварна, Варна и Несебър. Очаква се и останалите проблемни наредби да бъдат атакувани в съда.

В община Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 ч още преди 10 г. "В крайна сметка не мисля, че е нещо съществено дали ще е 23 или 24 ч. Разбира се, че е курорт, разбира се, че е лято. Всякакви нужди имат туристите - както от почивка, така и от развлечение", каза Лазар Япаджиев, зам.-кмет на община Несебър, цитиран от БНТ. Кметството се е опитвало да забрани шума на открито и силната музика след 23 ч., но общинският съвет категорично е отказвал.

"Българските хотели в Слънчев бряг изплащат 12 млн. лв. годишно в компенсации на туристи, които не могат да почиват от незаконен шум по данни на Института за анализи и оценки в туризма. В същото време от всички концесии на плажове българският държавен бюджет печели 8 млн. лв. годишно. Както казаха специалистите от бранша, Слънчев бряг не се рекламира като дестинация за парти туризъм - напротив, той се рекламира като курорт за семеен туризъм. Статистиката на хотелиерите го потвърждава - само 5-10% от всички туристи са млади хора, дошли единствено за купона. Те имат своето място в туристическия микс, но това не трябва да става за сметка на останалите 90%, дошли да почиват на прекрасните плажове на Черно море", написа Валери Симеонов във "Фейсбук".

Валери Симеонов: Хотелите в Слънчев бряг изплащат 12 млн. лв. годишно компенсации заради шума

"Българските хотели в Слънчев бряг изплащат 12 милиона лева годишно в компенсации на туристи, които не могат да почиват от незаконен шу...

Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци и Съюзът на собствениците за развитие на курорта обявиха, че подкрепят мерките на вицепремиера - проблемите били общи за цялото Черноморие. "Държавата за първи път показа как следва да се реши толкова наболял проблем, с толкова дългото отлагане на решаването му, като контролните органи пишат предписания и маркират дейности, водещи до нерешаване на проблема. Надяваме се, че със същата решителност държавата ще подходи и при справянето с другите големи проблеми - временните търговски обекти в курортите и концесиите на плажа", обявиха хотелиерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com