И в страната искат оставките на правителството и на главния прокурор (СНИМКИ)

3234
И в страната искат оставките на правителството и на главния прокурор (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Протестиращите в градове от страната, подобно на София , също настояват за оставката на правителството и на главния прокурор.

Над 200 души се включиха във втория протест с искане за оставка на правителството в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

След митинг пред общината, протестиращите със скандирания "мафия" и "оставка" се отправиха на шествие до паметника на Гоце Делчев, където поднесоха цветя. След това шествието се върна пред Областната управа, където бяха повторени скандиранията.

„Обявявам се против мафията, корупцията и лошото усвояване на средства от ЕС. Искам оставката на правителството и на Гешев. Протестът е граждански – хората от всички политически нива, социални класи и етноси се обединяват, за да изразят своето желание за промяна“, каза Славина Топурска.

„Подкрепям протестиращите в София. Искаме по-добро бъдеще за нас младите и родителите ни, за бабите и дядовците ни, дали всичко за родината“, добави София, загърната в трибагреника.

„Улицата е народът на България. Винаги така се случва в демократичните общества, а ние претендираме да сме такова. Ние сме тук докато падне правителството, което е срещу народа на България, не спазва закона. И очевидно с колаборация с олигарсите и с корумпираната прокуратура вървят срещу народа си. Ще бъдем тук всеки ден и час докато те си отидат и България стане нормална, проевропейска, цивилизована, демократична“, каза Калоян Ханджийски.

Той на премиера не вярва, попита кое ще се счупи, ако той си отиде – корупцията ли? "Хората изнемогват и липсва справедливост. Прокуратурата се бори срещу демократичните институции. Не е нужно да си фен на президента, а да си на страната на демократичните институции и правилата, които се спазват", каза още мъжът.

„Сега виждам само хора, които подкрепят България, нямаме политически и етнически цветове. Тук сме бъдната съвет на България. Утре ще сме много повече. Гражданската енергия ще ескалира и това, че се стои до полунощ е показателно за енергията на хората и това, че правителството трябва да си отиде“, добави Ханджийски. Според него младите хора няма да отидат на дискотека, а ще свалят правителството – по думите му "нагло, арогантно, неспособно, разделно".

Ханджийски смята още, че не може корупцията да няма алтернатива, в демократичните страни си отиват провалилите се и некомпетентни. От там натам народът ще избира. „Няма да е лесно, властта ще се бори със зъби и нокти да остане“, каза още той.

Във вторник протестът продължава пред Областната управа.

Впечатление по численост прави протестът в Стара Загора, който стартира пред сградата на областна администрация и е под надслов „Стара Загора иска оставка“. Старозагорци настояха за законност, справедливост, възмездие и възможности за живот и работа.

С шествие гражданите преминават по централните улици към сградата на прокуратурата, където протестиращите скандираха "мафия" и "Гешев е позор". Запален беше принтиран портрет на Бойко Борисов.

Недоволните от управлението на кабинета „Борисов 3“ граждани обявиха, че се събират отново и утре с ясни и категорични искания – оставка на правителството, главния прокурор и предсрочни избори.

Над 250 души се събраха на протест в Шумен в понеделник вечер, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

С викове „оставка“ хората скандираха пред сградата на Областна администрация. По-късно те се отправиха на шествие по централната улица на града.

Протестиращите обявиха, че не са поддръжници на нито една политическа формация. Освен незабавна оставка на правителството, те поискаха и промени в избирателния кодекс.

"Писна ни да ни лъжат, да ни мамят. Писна ни прокуратурата да я използват като бухалка на определени хора. Писна ни да ни разделят по етноси. Ние сме тук днес, за да се обединим. Да покажем, че сме един народ. И, че искаме оставка на правителството на Бойко Борисов", заяви Петър Петров.

Утре е предвиден нов протест с начален час 17.30 часа, отново пред Областна администрация.

Протестът на жители  на Ловеч в центъра на града преминават под "Разходка с каскети".

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост "Меджиди табия" тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Участваха граждани с различни политически убеждения, проявата бе окачествена като "надпартийно гражданско събитие". В изявления за медиите участници в проявата посочиха, че "това правителство се е изчерпало и не може повече да управлява държавата". "Тук няма да видите цветове, ще видите граждани, които застават зад това мнение и Силистра се присъединява към протестите в цялата страна", посочиха те.

Неофициално бе съобщено, че през седмицата се подготвя и друга протестна проява в Силистра.

Антиправителствени протести и в редица големи градове

Освен в столицата, протести в понеделник вечер срещу властта има във Варна, в Бургас, в Стара Загора, в Хасково и в още няколко града н...

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Организатор на протеста е местна политическа формация, която има представители в общинския съвет.

Хората на централния площад "Възраждане" настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив с искания за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Протестът в Русе пети ден събира на площада пред Съдебната палата граждани с искания за оставки.

В обичайния час 18:30 отново се събраха хора, които протестираха срещу управлението на страната.

По-рано днес стана ясно, че русенската адвокатска колегия е подкрепила позицията на пловдивските си колеги с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

ЕК не държи очите си затворени за събитията в България

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отхвърли твърденията, че ЕК държи очите си затворени за събитията в България, предаде БН...

Над 100 великотърновци се събраха тази вечер около паметника Майка България на антиправителствен протест и скандираха „Оставка“ и „Мафията вън“.

Граждани и представители на леви и десни политически формации във Велико Търново, организирани в социалните мрежи, поискаха промяна и оставките на главния прокурор, на правосъдния, на вътрешния и на финансовия министър, както и на премиера:

„България от предпоследно място застана на последно място в ЕС, това е неговото велико постижение“.

„Всички знаем защо сме тук, въпросът е да останем, докато го получим“. „Дойдохме, защото искаме промяна и недоволстваме срещу беззаконието и несправедливостите, които се случват в страната“.

„При сегашната ситуация е практически невъзможно, трябва кардинална промяна, за да има прозрачност  в управлението“. „Да спрем да търпим беззаконието. Нищо друго не ме кара да дойде тук“.

Това са част от изказванията на протестиращите във Велико Търново.

Борисов вече прилича на Станишев - и той пазеше "стабилността" на държавата

Реакцията на Бойко Борисов спрямо протестите бе предвидима: казваш, че оставаш, "за да не се счупи държавата". Това че протестите са на...

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина. С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната.

Протест  и в Ямбол. Около стотина жители се събраха пред сградата на общината и поискаха оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращите преминаха по централните улици на Ямбол с призива за оставка на управляващите.

Сред протестиращите имаше и представители на различни политически сили, но организаторите декларираха, че протестът им е граждански и не е свързан с определена партия.

За първи път и Хасково се включи в антиправителствените протести. Над 200 души поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com