И Висшият адвокатски съвет възмутен от Гешев

4808
И Висшият адвокатски съвет възмутен от Гешев
Снимка: Pixabay

„Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се!Справедливостта, най-висша ценност на правовата държава и всяко цивилизовано общество, е непостижима без правосъдие, почиващо на върховенството на закона и правото. Честно и справедливо правосъдие има само там, където има защита. Защитата е конституционна задача на адвокатурата". Това се казва в декларация на Висшия адвокатски съвет, разпространена днес.

Публикуваме пълния текст, който можете да намерите ТУК.

Адвокат Здравка Калайджиева: Гешев да ми се извини публично

Адвокат Здравка Калайджиева от фондация "Български адвокати за правата на човека", бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в ...

 На 27 февруари 2020 г. в изявление пред медиите главният прокурор Иван Гешев определи като „наглост“ становището на Фондация „Български адвокати за правата на човека“, дадено по повод инициирани от Президента на Република България - Румен Радев, консултации в хода на дебат за промени в Конституцията. Главният прокурор Иван Гешев си позволи да квалифицира адвокати – правозащитници като „адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси“, а аргументираните им предложения за промяна в Конституцията сведе до невярната констатация: „все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата“.

По този повод, Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична позиция относно следното:

Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което адвокатите няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били „обвиняеми“, поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор.

Прокуратурата е институция, която е призвана да ръководи разследването и упражнява общ надзор за законосъобразното му провеждане, но единствено съдът има правомощията да се произнася дали едно лице е виновно, или не. Основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес. Процесът няма как да е гарантирано справедлив без участието на адвокати, като защитници на обвинените от прокуратурата лица, защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото.

Затова всякакви квалификации по отношение на адвокатите, чрез които се правят преки, но неправилни внушения за същността на адвокатската професия и конституционно гарантираното чрез дейността на адвокатите право на защита, не само уронват престижа на адвокатурата, но и посягат на държавността. Защото държавност означава сигурност за всички български граждани, че никой няма да бъде несправедливо обвинен и осъден.

Конституцията не гарантира правото на справедлив съдебен процес, според експерт

"У нас Конституцията не гарантира правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес пред независим и безпристрастен съд. Функциит...

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми.

Адвокатите не само съветват и защитават. Адвокатурата, като институция, има и друга, твърде важна обществена роля, а именно – да отстоява принципите на законността и справедливостта при всички случаи, когато тези принципи са застрашени или нарушени.

Висшият адвокатски съвет счита, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този въпрос не касае конкретната личност, която в определен момент заема длъжността главен прокурор, а има отношение по основния механизъм на функциониране всяка съвременна правова държава – такова разделение на властите, при което се гарантира прякото приложение на принципа „власт, власт възпира“, за да не може никоя власт да бъде безконтролна. Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.

Адвокатурата е призвана да защитава правата и интересите на всички граждани – на тези, които са обвинени в извършване на престъпление, но и на тези, които са пострадали от престъпление, затова адвокатурата има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура.

Висшият адвокатски съвет заявява, че силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура, а напротив. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия, която да внася ефективни и проверени обвинителни актове, основани на факти и доказателства, които да водят до справедливи съдебни актове. Единствено при зачитане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и при ефективно функциониране на всички власти в рамките на техните конституционни правомощия, България може да бъде правова държава, защото, както Висшият адвокатски съвет съвсем скоро имаше повод да напомни отново – там, където свършва правото, започва произволът!

Адвокатите се разгневиха - на депутатите, на прокуратурата и на Висшия адвокатски съвет

Доста горещо протече Общото събрание на адвокатите през изминалите почивни дни. Бяха взети знакови решения и изказани знакови позиции, ...

Висш адвокатски съвет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...