Идея: Не е късно бързите антигенни тестове да се въведат в училищата

2447
Идея: Не е късно бързите антигенни тестове да се въведат в училищата
Снимка: Личен архив във фейсбук

Периодът, в който се обясняваше, че локдаунът е с цел да се пригодят всички системи, така че когато вълната е по-тежка и ни удари да може да реагират адекватно, виждаме, че не е използван рационално. Нито образователната система беше пригодена да отговори на една по-голяма вълна, нито здравната – виждате, че в момента болниците са претоварени, нито пък тази система за контрол на заразните заболявания.“ Този коментар направи пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

Според Шаркова е било разумно специално за училищата да се въведат бързите антигенни тестове, защото децата са най-малко симптоматични и могат да ходят на училище, включително без симптоми, и да разнасят заразата.

Доц. Анастас Пашов: Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата

"Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отвар...

Още не е късно да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват, за да може тези, които са заразни и рискови, да се изолират временно, но да не се прекъсва учебният процес. Особено за най-малките, на които е много трудно да учат от разстояние.“, смята адв. Шаркова.

„Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане“, коментира юристът.

Мария Шаркова смята, че е необходимо да се огласява по-прецизна информация за това кога е най-подходящо да се тестваме и от кой момент човек е заразен, за да знаем за колко дни назад да уведомим хората, с които сме били в близък контакт.

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката, уточни още адвокат Шаркова.

Красимир Вълчев: Училищата не трябва да се затварят, ще действаме на локален принцип

Присъственото обучение е най-доброто,има дефицити при социализацията при дистанционното обучение, каза министърът на образованието Крас...

Предписанията на РЗИ са индивидуални административни актове. Ако влезе в действие SMS система, ще трябва да се промени и законодателството, обясни Мария Шаркова, чието дете е преболедувало коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище.

„В училище искат номера на връченото предписание на РЗИ, което ни беше връчено може би седмица по-късно (след положителния резултат от теста – бел. ред.) Ние се съгласихме да ни бъде връчено по email, писмено потвърдихме, че сме получили съответния индивидуален административен акт.“, обясни тя.

В този етап на дифузно разпространение на вируса трябва да разчитаме на самосъзнанието и здравната култура, подчерта адвокат Шаркова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com