Илиян Василев: Ако си мислите, че милиционерски ще накарате хората да се ваксинират, лъжете се

37361
Илиян Василев: Ако си мислите, че милиционерски ще накарате хората да се ваксинират, лъжете се
Снимка: БГНЕС

Илиян Василев, дипломат, бивш наш посланик в Русия и председател на Управителния съвет на НПО „Алтернативи и анализи“, направи сериозен анализ във Фейсбук профила си на ситуацията с ваксинационната кампания срещу коронавируса в България. Публикуваме какво написа той без съкращения:

"С агресия ваксърите само настройват хората срещу ваксините. То не беше тричане на малцината инакомислещи сред медицинските лица, не беше информационен терор - уволнете, разпнете, вкарайте в затвора. Милиционерът дреме в много хора.

И какво мислите, че ще постигнете - защото ако някой си мисли, че така ще убедите съмняващите се да се ваксинират, дълбоко, ама дълбоко се лъжете. Някои са агресивни просто, за да се самоубедят, че са направили правилния избор и са се ваксинирали.

С агресията си изравяте ров между двете общности, като забележете, тази на съмняващите се е по-голяма, макар и по-тиха и с по-малък достъп до екран.

Да бяхте попитали защо хората не вярват на ваксините и не се ваксинират, пък може и да разберете къде грешите.

Презирам насилието във всякаква форма, особено това, което е за "мое добро". Цялата комунистическа и съветска система бе базирана на това, че Партията знае най-добре от какво има нужда човекът. Ще забраните на неваксинирани да ходят на работа, да имат доходи - сори, ама това е дефиниция на фашизъм. Нали ваксинираните са защитени от ваксината, рискът е за неваксинираните. И едните, и другите пренасят заразата. Какъв точно е проблемът? Че дразнят ушите ви с новини за броя на заразени и на починалите. Ама нали ваксинираните не умират? Пак какво ви дразни? Ще свършат местата в болниците, в интензивното, разходите ще растат и така обеднявате?

Насила спасение не става.

Дори да приемем, че съмняващите са "луди", защото могат да умрат пред очите ви и така да развалят усещането за колективно благоденствие и сигурност, да ви минава през ума, че щом дори рискът от смърт не може да убеди много хора да се ваксинират, значи има нещо друго - възприемат го като принуда, като насилие, а като насилиш хората, те се затварят и ограждат със стена, през която аргументи "за ползите" не минават. Мнозина подозират фарма бизнес интереси и най-вече игри с ваксините. Нямат основание, нали, а как започна ваксинационната кампания? Тази ваксина ОК, другата имала странични ефекти, е как да има усещане, че не сме в гигантска лаборатория? Да ви минава през ума, че цялата тази истерия срещу неваксинираните при ниските проценти на ваксинация обслужва едни "началници" политици и здравеопазващи, които сега си търсят алиби за милионите похарчени за ваксини, които сега ще трябва да бракуваме, защото ТЕ бързаха да харчат пари, за да има облагодетелствани по веригата, и то милиони, но не похарчиха време и хиляди за информационна и разяснителна кампания. И сега им трябват виновни, инатите неваксинирани. Защото новините за бракуваните ваксини, поради изтекъл срок на годност, нещо не заемат централно място в новините, но затова се бомбардират с унизителни обвинения съмняващите се. Бракуват основно, но не единствено от Астра-Зенека. Помните историята.

Има огромна разлика между антиваксъри и съмняващи си.

Едните, антиваксърите, са осъзната и организирана сила, сред тях има и откровено "зле" - тези с чиповете и 5G, но другите са просто съмняващи се хора. Като не ги делите, само правите нещата по-сложни.

И не, не е като грипните ваксини, защото те са минали прага на подозрение и са приети, станали са рутина. Съмнения има към много други лекарства, дори одобрени след всички процедури - питайте професор Чернев, видния дерматолог, който се бори срещу лекарства, които причиняват рак на кожата, защото някой е пропуснал да изследва и комуникира "страничните" ефекти.. Така правят добрите лекари, грижат се за пациентите си и ги защитават дори от фармацията и търговците.

ОК, централните медии са проваксърски, но знаете в нашето общество, че слуховете за странични ефекти от ваксини, са по-мощен мотиватор, отколкото цялата информационна машина на държавата. Защо не опитате този разговор да го извадите наяве, защото ви уверявам никой не може се пребори със силата на слуховете, на мълвата. Опитайте тези истории и разговори да се водят открито и без да ме нравоучите, защото прекъсвам веднага комуникацията.

С високомерието на вие, умните, срещу нас глупаците, не само че нищо няма да постигнете, но и такива в междинната зона като мен, ще принудите да се съпротивляват просто заради принципа.

Имах един откровен комплексар /заради дребния си ръст и като характер/ прост старшина в казармата и той така се опита да ме превъзпитава, нямаше общо с военното обучение - той там беше никой. Искаше да назидава и така да блесне в собствените си очи. Нищо не се получи, но за по-малко от година заради непорядите /наказания да дежуриш/ не спах /по 3 и половина час спиш и то в абсолютно време/ като хората над 110 дни и заспивах прав от умора, но не позволих да ме унижава. Накрая за отмъщение ме прати в бойно поделение на края на България /от гледна точка на Плевен/.

Много хора са се напатили и търсят "второ мнение" винаги, когато стане реч за здраве. И тази пропаст от недоверие и здравословен скепсис често е защитна реакция срещу несъвършенствата в здравната ни система. Колко пъти второто мнение е спасявало или давало допълнителна увереност, което първото не е могло да даде.

Как изобщо може да мине през главата на политик да призове ЕК да упражни административна принуда и да забрани пътуването на неваксинирани българи зад граница, защото били заплаха за общността?! Като че ли мерките с писиар и паспорти не са достатъчни?

Пак повтарям, по този път, по който са тръгнали ваксърите, нищо няма да постигнат, само ще разделят нацията, и на изборите ще избираме по белега ваксър/антиваксър - което ще убие не само демокрацията, но и излизането от кризата."

Интересен факт е, че още първият коментар към публикацията на Василев е сериозна критика: "Вместо тия дълги разсъждения и мили спомени, да беше заел ясна позиция в защита на ваксините като модерен, ефективен и много сигурен метод да се справим с едно огромно предизвикателство, що ли? Да не бе мъцял срещу маските, мерките за дистанциране и всичко онова, което в общественото здраве е отдавна приет стандарт? Викали ви били…брех, какви снежинки! Значи в Дания са комунисти, в Израел - също, а в България са някакви борци за свобода с чутовна смелост?"

Има и още един, който засяга темата кога говорим за две гледни точки и кога за истина-лъжа: "Значи науката стана "ваксъри"? И кои са по-конкретно тези ваксъри? Дайте да ги видим. И къде, моля, видяхте агресивност и от кои, по-точно, от представителите на тези "ваксъри"? Г-н Василев, много е жалко това странно залитане към фалшивата "равнопоставеност" на мненията. Науката и отрицанието на науката не са "двете мнения".

Но най-силно впечатление прави следният отговор на публикацията

"За много неща съм съгласен, от март миналата година говоря, че се тръгна катастрофално като комуникация с униформи, страх, трупове, Борисов и сие губеха все повече доверие по всички направления и се стигна до тук. Насила няма да стане със сигурност. Чили бяха първи по ваксинация с мащабна информационна кампания и добра организация, както и с подкрепата на Папата и негови колеги с нарочна кампания за целта. И ваксинирането не мина насила. Нарочно не давам най-богатите за пример.

Но с едно не съм съгласен, че неваксинираните не влияят на ваксинираните, защото нали, те са защитени. Влияят и още как!

Танцът за цял свят е ясен от миналата година

От една страна жертви и натиск върху здравната система - все щети, а от друга локдаун и мерки, онлайн обучение и изтрещяващи деца, фалиращи бизнеси и лошо здравословно и психично състояние за всички. Пак тежки щети. Намаляваш мерките и локдауна и от другата страна щетите растат. Увеличаваш локдауна и мерките и растат щетите от тази страна - скачени съдове.

Опозицията реагира остро на ултиматума на Джо Байдън за задължителна ваксинация

Опозицията реагира остро на обявения от президента Джо Байдън план за овладяване на пандемията, според който всички работодатели с пове...

Единственото измислено досега решение е масовата ваксинация. Заразени има, да, но жертвите и натиска върху системата са минимални, скачените съдове са откачени.

Ваксинираните може да не се разболеят, неваксинираните си рискуват своето здраве, но и много повече - отлагат нормализиране на живота ни с години, а това ще нанесе наистина тежки щети. Това е.

Но политиците абдикираха и оставиха двете общности да се "избият" помежду си. Отказаха да гласуват 10 млн, по предложение на ДБ за масова информационна кампания, а от там трябваше да се започне още есента на миналата година. Вече е късно и тук ще си търкаляме тази пандемия още няколко години."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com