Има сигнал от Европол за готвени атентати в Източна Европа

1759
Има сигнал от Европол за готвени атентати в Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Има сигнал от Европол за готвен атентат в Източна Европа по време на коледните и новогодишните празници. Този сигнал е бил получен в петък, 2 декември.

Потърсени за коментар от ДАНС потвърдиха, че получават информации от чужди служби, но до момента не са имали такива, касаещи конкретна заплаха за конкретно място и ден. Те обаче работели по всеки един сигнал от чуждестранните си колеги. Проверявали и всяка информация, подадена включително и от граждани. Въпреки това е вдигнато и нивото на мерките за сигурност, както това е направено и в други страни от ЕС, информира в. "Монитор".

Властите във Франция предотвратиха ислямски атентат

Групата заподозрени, арестувани в края на миналата седмица във Франция, са поддръжници на „Ислямска държава“ и са готвели т...

Иначе вчера (5 декември) вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че е имало информация и сигнал за готвен терористичен акт в България - заради бунта в бежанския лагер в Харманли. "Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но засега не са арестувани. Проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки", каза Румяна Бъчварова.

Впоследствие обаче се оказа, че имало протест в Лондон пред българското посолство. Протестът на афганистанците пред мисията ни в Лондон се е състоял миналата сряда (30 ноември) от 11:00 часа местно време и е продължил два часа, пише БГНЕС. В демонстрацията са участвали около 20 мъже. Жени и деца не са присъствали. От видеото за протеста, което е публикувано във Facebook профила на живеещия в Лондон афганистанец Яма Сагхар става ясно, че демонстрантите са разполагали със снимки на мигрантите от лагера в Харманли, за които се твърди, че са били бити след като полицията и жандармерията потушиха бунта в бежанския център. Издигнати са и транспаранти с призиви като: “Спрете убийствата и мъченията на невинни афганистанци бежанци”. Подобни призиви са били отправяни и по мегафон.

Очевидно на протестиращите не е било обяснено, че в Харманли убийство не е извършвано, нито е имало мъчения спрямо мигрантите. В организацията на протеста активна роля е имал и президентът на Афганистанското младежко общество във Великобритания Ахмад Тураб. До напрежение по време на демонстрацията, която е била охранявана от няколко британски полицаи, не се е стигнало. Накрая представители на протестиращи опитват да връчат декларация срещу действията на българските власти в Харманли на българските дипломати, но от кадрите не става ясно дали това все пак се е случило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com