Имаше ли наистина "свинщина и кражби" от англичани на известен фестивал в родопско село?

8456
Имаше ли наистина "свинщина и кражби" от англичани на известен фестивал в родопско село?
Снимка: Facebook.com/MITM.BG

„Абсолютно нищо, представено в медиите като мои изказвания за „кражби“ и „свинщина“ от страна на чужденци по време на фестивала „Meadows In The Mountains“, не е вярно“. Това каза пред Actualno.com кметът на смолянското село Полковник Серафимово, което за 10-та година стана домакин на популярния фестивал в местността „Крушата“.

Събитието се организира от английската общност, която от години живее в селото, и привлича хиляди чужденци и българи от цялата страна. Фестът е много популярен в Европа и е в челото на световните класации.

Тази година на „Meadows In The Mountains“, който се проведе в рамките на 4 дни в началото на юни, са присъствали около 5000 души. Юбилейното издание е зарадвало гостите с различни стилове музика, светлинно шоу, танци и изпълнения на живо, продължаващи и след полунощ. Чужденците пък са си купили пакети с билет и престой от организаторите.

Снимка: Facebook.com/MITM.BG

Полицията е задържала над 15 души и именно това попадна в полезрението на медиите. Няколко издания цитираха кмета Христо Мусорлиев да казва, че покрай фестивала чужденците са правили „кражби и мизeрии“, а „свинщината е страшна“. Пред Actualno.com обаче той заяви, че всичко изписано е лъжа и че не трябва да се лепва петно върху чужденците – британци, германци, италианци, руснаци, украинци, които живеят в селото.

„Абсолютно нищо вярно няма. Англичаните са добри, усмихнати хора. Това са честни и отговорни хора. Като си тръгнат от селото, не може да намерите един фас, една клечка, камо ли хартии или пластмасови боклуци. Явно някой има нещо против англичаните, някакъв интерес срещу фестивала. 10 години го правим вече с тях и не сме имали никакви проблеми“, каза Мусорлиев.

Кметът Христо Мусорлиев и англичани от с. Полковник Серафимово

„Ние сме много доволни от чужденците, които идват в селото. Не оставят празна къща. Хората ни са доволни много, защото изкарват малко пари, с които да прекарат идната зима. Местните настаняват чужденците. Няма никакви кражби", добави кметът.

"Англичаните, които живеят тук, работят за селото – пуснали са си свой частен бус, всяка седмица карат хората от селото до града и ги връщат. Никога не мога да говоря такива неща срещу тях, за които се пише“, категоричен е той.

Относно задържаните, Мусорлиев заяви, че „сигурно някои хора са превишили правата си“. От Actualno.com се свързахме с адвоката на трима от арестуваните по време на фестивала – адв. Васил Томов. Той каза, че задържани са били общо около 18-19 души за притежание на наркотични вещества и управление на МПС след употреба на наркотици. „Това са елементарни състави на престъпление, повечето минаха с глоба", заяви той.

Според информация от медиите един от задържаните прекарал в ареста 16 дни. Томов не потвърди, но заяви, че и един от неговите клиенти бил арестуван за над 10 дни и това била нормална практика в подобни случаи. „Българските власти, за да си обезпечат разследването и приключването на наказателните производства, наложиха на всички временна мярка задържане. Арестуваните казаха, че имат самолетни билети и искат да напуснат страната. Нашата цел беше максимално бързо да засилим прокуратурата и съда да се приключи делото, задържането беше само с тази цел. Нямаше тежки случаи, които да наложат най-тежката мярка „задържане под стража“.

Всички задържани са били освободени. „Този тип престъпление не налага тежки мерки. В много редки случаи се налага реално наказание затвор – ако деецът е имал предишни осъждания и т.н. Единствената цел на прокуратурата беше тези хора да не напуснат страната и после да се усложнят нещата – да се издават европейски заповеди за арест, да се обявяват за общодържавно издирване“, добави адвокатът.

„На 5 хиляди души - 20 задържани с наркотици, това е под 0,5% от присъстващите. Не може да слагаме емблеми на всички. Имам информация от МВР и прокуратурата, че няма сигнали нито за кражби, нито за някакви други по-тежки противообществени прояви. Повечето хора са хванати с минимални количества, даже не биха подлежали на санкциониране в своите държави“, каза адв. Томов.

Снимка: Facebook.com/MITM.BG

Изглежда, че „свинщина“, замърсяване с боклуци и кражби няма – това заяви и един от основателите и организатори на "Meadows In The Mountains" - Бенджамин Саси, с когото Actualno.com разговаря. Той каза, че е бил шокиран от описанията за проведения фестивал в различни медии и от представените твърдения на кмета Мусорлиев.

"Отношенията ми с кмета са нормални. Бях шокиран от това, което е казал в медиите, но по-късно той отрече, че е казвал такива неща. Нашите взаимоотношения са много добри, заедно действаме по организацията, говорим си често. Местните отново останаха доволни от провеждането на фестивала. Местната икономика за последните 10 години расте. Посетителите са широкоскроени, много учтиви, обичат българската култура, харесват нашето село. Затова бях шокиран от тиражираните изявления. Не съм чувал от нито един от живущите в селото за сигнали за кражби", заяви жителят на селото.

"Имало е арести, но това е нормално за един музикален фестивал, а и задържанията са сравнително малко на фона на присъстващите. И преди се е говорило за неща, които всъщност не са се случвали", отбеляза още Бенджамин.

Той и останалите чужденци в Полковник Серафимово организират от 3-4 години т.нар. „баба бус“, с който хората от селото могат да стигнат до Смолян и да имат лесен достъп до болница или магизини. Освен това английската общност е създала система за рециклиране и задачата е да се намалят вредните отпадъци в селото. „До 2025 г. имаме за цел да се превърнем в първото село с „нула боклуци“ в България“, казва Бенджамин.

Освен това организаторите на фестивала компенсират въглеродните емисии от феста чрез засаждане на хиляди дървета. Имат и инициатива за създаване на детски лагери, в които да учат децата да строят еко къщи и да засяват и отглеждат собствена храна.

Марин Конов, който е присъствал на фестивала като партньор от Албена АД, заяви пред Actualno.com, че не е станал свидетел на никакви ексцесии. „Събитието беше доста мащабно, доста добре организирано - с логистика, охрана, транспорт. Всичко беше eco-friendly. Нямаше боклуци, всичко се събираше разделно и на секундата всичко се почистваше“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com