Имотите на депутатите – колко и какви?

6849
Имотите на депутатите – колко и какви?
Снимка: iStock

Често в медиите бива представяна информация за непрестанно нарастващите цени на имотите в страната. Според данни на към края на 2021 г. те са се увеличили с 9.4% на годишна база. Преглед на статистиката в тази сфера показва, че стойността на недвижимото имущество у нас расте ежегодно в последните години, като от 2010 г. се е увеличила с около 50 процента. Същевременно през 2020 г. според Националния статистически институт над 90% от домакинствата в страната живеят в coбcтвeнo жилище.

Какъв е жилищният фонд на българските депутати според имуществените им декларации? В поредица от статии екипът на „Отворен парламент” представя обобщена информация за декларациите, подадени от депутатите при встъпването им в длъжност пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).  

Румен Спецов: Не са установени нарушения за имоти на висши държавни служители

„Говорихме за това, което е подадено към НАП за проверка на базата на предварителна информация, която е изготвена от ДАНС до глав...

Настоящата публикация показва недвижимото имущество, притежавано от народните представители и техните съпрузи. Съгласно декларираното пред КПКОНПИ става ясно, че общо 208 депутати са обявили собственост – апартамент, ателие, студио, гараж, паркомясто, офис, магазин и др. Декларирани са 286 апартамента, 132 къщи и 73 гаража. Част от тези имоти са наследствени, обявени като съсобственост със съпрузи и/или роднини на депутатите. Общата стойност на недвижимото имущество, обявено от народните представители, възлиза на 33 920 957 лв. Общата площ на декларираното недвижимо имущество на депутатите, е 214 842 кв. м.

Следва да отбележим, че сумата на имуществото на депутатите не е „окончателна”. В подаваните декларации има имоти, чиято цена не е посочена – било то умишлено, поради пропуск или защото те са придобити като наследство/дарение. Има и апартаменти, които са закупувани назад във времето – в годините преди деноминацията на българския лев (преди юли 1999 г.). Последните стойности са прекалкулирани от екипа ни. В допълнение, не може да се оцени реалната стойност на имуществото, защото освен на ниво населено място, не се декларира неговото по-конкретно местоположение.

Въпреки това, екипът ни се опита да проследи къде е концентрирана собствеността на народните представители. В справката включихме апартаменти, придобити в последните пет години (от 2017 г. насам), когато се наблюдаваше почти постоянна тенденция на нарастване на цените на недвижимото имущество. От подадената от депутатите информация става ясно, че те са предпочитали големите градове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. След 2017 г. в тези места народните избраници са закупили общо 36 апартамента с площ 4 039 кв. м. за 8 241 293 лв. Повече за териториалното разпределение на апартаментите, техния брой, обща стойност и квадратура може да видите по-долу:

Шестима са депутатите, декларирали собствени имоти извън територията на страната. Това са Владислав Панев (ДБ) – посочил апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) – притежаващ апартамент в Белгия, Калоян Икономов (ПП) – с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) – с апартамент в Ирландия, Танер Тюркоглу (ИТН) – с къщи и апартамент в Турция и Екатерина Захариева (ГЕРБ) – с имоти в Гърция.

Прокуратурата няма да разследва Пеевски за продажбата на имоти

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за прода...

Най-скъп имот е обявил Владимир Табутов (ПП), който дели апартамент в София със съпругата си на стойност 1 528 850 лв. Следват го Кристиан Вигенин (БСП) с неговия апартамент в Брюксел за 663 000 лв. и Костадин Ангелов (ГЕРБ) – жилище с гараж и паркомясто в София за 586 749 лв.

Още: Строят ли все още панелни жилищни сгради у нас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com