Ирини Зикидис: Разбрахте ли как западно НПО - вместо помощ за насилени жени, плаща милиони за заплати?

8205
Ирини Зикидис: Разбрахте ли как западно НПО -  вместо помощ за насилени жени, плаща милиони за заплати?
Снимка: iStock/Guliver

Кратка история за израждането на неолиберализма или как една справедлива идея, като първата вълна на феминизма, се превърна в бутафорен бизнес на крадливи свраки. Или как да си направим НПО и да паразитираме върху пострадалите от насилие жени, открадвайки няколко милиона долара, разкрива Ирини Зикидис в социалната мрежа Фейсбук.

Но нека започнем от самото начало:

Жертва на домашно насилие: Скачала съм от 8 етаж, за да се спася

В понеделник се проведе мирно шествие по повод Международния ден срещу домашното насилие. Само за последната година са регистрирани пов...

Първа вълна на феминизма, края на 19 век

Първата вълна на феминизма се свързва с движението на суфражетките, от английската дума suffrage – избирателно право. Движението цели предоставяне на избирателни права на жените, и се бори против дискриминацията им в политическия и икономическия живот. Началото е поставено в края на 19 век във Великобритания и САЩ. В Америка, Уайоминг първи в света дава право на жените да гласуват и е наречен „щатът на равноправието”. При първата вълна на феминизма фокусът е върху търсенето на формално равенство между мъжете и жените. Този феминизъм се основава на принципите на Просвещението, което включва и ново отношение към жената.

Втора вълна на феминизма,1949

Неин вдъхновител е „Вторият пол” на Симон дьо Бовоар. Апогеят на втората вълна е през 60те и 70те години на 20 век, с надигането на неомарксистките студентски движения на Запад, покровителствани от теоретиците на Франкфуртска школа (сред които е и Маркузе). Втората вълна на феминизма е пряко свързана с разчупването на традиционната ценностна система и общоприетия модел, базиран на християнските ценности и детерминираните роли на мъжа и жената. Целта е ролите да се уеднаквят, което не може да бъде постигнато без събаряне на авторитета на мъжа в семейството, и логично води до обявяване на патриархата за форма на потисничество.

Анджелина Джоли: Обществото оказва прекомерен натиск върху жените

Шест деца, Оскар, безупречно изпълнение на хуманитарните задължения и.... развод. Травмираната, но оцелялата звезда коментира живота си...

Трета вълна на феминизма, 2006

Третата вълна или модерният западен феминизъм демонстрира яростно опълчване срещу традиционните стълбове на обществото – семейството, бракът, биологичните и социални роли на мъжа и жената. #MeToo възниква през 2006 г. от правозащитничката Тарана Бърк като движение за разкриване на сексуални посегателства и подпомагане на жертвите. Целевата група са цветнокожите жени и тези с по-нисък социален статус. През октомври 2017 г. масова популярност на движението дават обвиненията срещу Харви Уейнстейн и неговите жертви. Десетки хиляди жени заявяват, че са били насилвани сексуално от мъже на властови позиции и са мълчали от страх. Постепенно, обаче, наяве започват да излизат случаи за откровени лъжи и клевети, с цел финансова облага. Самата основателка на #MeТoo Тарана Бърк посочва, че движението е станало „неузнаваемо.“ Движението среща и свои яростни критици в лицето на Катрин Деньов, Фани Ардан и Брижит Бардо, които заговориха за умишлено оклеветяване на известни мъже.

И така стигаме до логичната новина от вчера, която породи сериозен скандал на запад - изключително известното западно НПО Time's Up, събиращо огромни средства за "насилени жени", е похарчило "по-малко от 10% за реални жертви на насилие", изхарчвайки над 3 милиона долара за ужасяващо високи заплати, бонуси, реклама и луксозни конференции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com