Искат създаването на държавна агенция за интеграция на ромите

3706
Искат създаването на държавна агенция за интеграция на ромите
Снимка: БГНЕС

Да се създаде държавна агенция за интеграция на ромите поиска Петко Асенов - комисар по въпросите на ромската общност в България на Световната ромска организация. Асенов, който е и лидер на Националния център за развитие на ромите в България, участва в пресконференция в БТА, предаде Дарик.

Според него, ако бъде създадена такава агенция, финансирането на ромската интеграция ще бъде по-прозрачно. По думите на Петко Асенов досега са изхарчени милиони левове, които не са дали ефект и са довели единствено до забогатяване на лидерите на различни организации.

Ромската част от Пловдив засега сякаш не знае, че има избори

Ромското малцинство в Пловдив сякаш не се интересува, че има балотаж в града. Всъщност именно Пловдив е най-големият град, който още не...

Националният център за развитие на ромите е направил анализ на дейността на организации, които са усвоили значителни средства за интеграция на малцинството. Според Центъра в много от случаите липсват оправдателни документи за направените разходи и е необходима намесата на главния прокурор.

От Националния център за развитие на ромите искат срещи с премиера и с президента, на които да представят програмата на организацията за интеграция на ромите.

Ефективна мярка би била отнемането на всякакви социални помощи и пренасочването на парите към курсове за квалификация и създаването на работни места за ромите, смята Асенов.

Организацията настоява за създаването на постоянни общински ромски трудови борси. От Националния център за развитие на ромите искат държавните институции да съдействат чрез програми и проекти за алтернативна заетост за стимулиране на малкия и семейния бизнес на ромите. По думите на Асенов е необходимо да се възродят характерните за ромския бит и култура занаяти. Сред нас има много добри майстори на ковано желязо и на килими, дърводелци, отбеляза Асенов.

След балотажа протестите срещу ромите в Гърмен се подновяват

Жители на Гърмен стягат нови протести срещу незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци" след балотажа. Заради провежданет...

Той призова медиите да спрат да говорят с езика на омразата. Според него журналисти и политици насаждат негативно отношение към ромската общност. Асенов коментира, че за ромите се говори като за хора, които си продават гласа, а самият той е подал сигнал до СДВР, след като е получил предложение за търгуване на изборни гласове.

През ноември в София ще има конференция на Световната ромска организация, в която членуват 48 държави.

Връщането на децата в училище ще бъде една от основните теми на форума, отбеляза Асенов. Ако се върнат децата ни в учебните заведения, те ще тръгнат по правия път, а не по лесните пътеки, коментира той.

От Световната ромска организация ще направят и предложения за курсове и квалификация както на деца, така и на възрастни роми.

Строят джамия за 1 млн. лв. в Столипиново

Организация с нестопанска цел, носеща името „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание" ще строи социален молитвен дом в ромски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com