Истанбулската конвенция отново изкара граждани на улицата (ВИДЕО)

3152
Истанбулската конвенция отново изкара граждани на улицата (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

200 организации се обединяваме за една добра кауза - да няма насилие в България.

Това заяви пред Actualno.com Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Българския фонд за жените, по време на мирната демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция, която се проведе в центъра на София.

По думите на Дерменджиева това е най-важният документ за справяне на насилието над жени. "Смятам, че се изясниха донякъде позициите за Истанбулската конвенция. Първо, че стана дума за грешка в превода. В крайна сметка не става дума за някакъв трети биологичен пол, става дума за "джендър" - такъв е и текстът на английски в оригинал. Изключително сме щастливи, че се повдигна този дебат в обществото и най-после то заговори за насилието над жени, насилието над деца, за джендър тематиката. Мисля, че който има уши и очи, ще чуе и ще разбере", коментира Надежда Дерменджиева.

Тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция - ключът към компромис?

Ще е полезно да се изготви една тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция, за да успокои онези, които все още имат притеснени...

Тя обясни, че Конвенцията не е литературен текст, който да се чете и интерпретира. "Това, че различни хора намериха трети пол и гей бракове в Конвенцията, бих го нарекла просто фалшива новина", каза още изпълнителният директор на Българския фонд за жените.

Малко по-късно пред сградата на Народното събрание започна и протестна акция, която се обяви срещу ратификацията на документа. През паметника на Цар Освободител протестиращите издигнаха плакати с надписи "Не на изродията!" и "Долу Истанбулската конвенция!".

"Моите искания са да не се приема този документ, защото под 90% благовидни неща се прокрадват 10% неща, които са унищожителни не само за нацията - те по принцип като идея са унищожителни за човешкия род", заяви пред Actualno.com Снежинка Цветанова, представител на протестиращите.

По думите й определението "джендър" в Конвенцията е много размито и то се отделя от биологичния пол и де факто няма нищо общо с него. Цветанова посочи, че заинтересовани от приемането на конвенцията са организациите "на които им плащат". Според протестиращата тези 200 организации, които подкрепят Истанбулската конвенция са "световно неизвестни".

От църквата искат да анатемосат политиците заради Истанбулската конвенция

Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църкв...

Тя отбеляза, че обществото ни има усет и знае, че чрез тази конвенция "ще се въведат неща, които са в разрез с християнските ценности".

Междувременно в Софийския университет "Свети Климент Охридски" по същото време се проведе и обществена дискусия за Истанбулската конвенция, инициирана от председателя на парламента Цвета Караянчева.

На нея стана ясно, че ще е полезно да се изготви една тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция, за да успокои онези, които все още имат притеснения за нейното тълкуване.

Вижте снимки от двете акции ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com