Историческата комисия с голям пробив: Цар Самуил е владетел на българско царство

11724
Историческата комисия с голям пробив: Цар Самуил е владетел на българско царство
Снимка: БГНЕС

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония.

Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, съобщава БНТ.

Българо-македонската историческа комисия постигна историческо съгласие и излезе с препоръки за общо 5 общи чествания на исторически личности и за промени в учебните програми по история и в двете държави. В документа македонските историци на практика се отказват от част от досегашната си историческа версия, която изключваше българския характер на общите за двете държави основополагащи исторически личности. Петте личности, които ще се честват заедно между двата народа, са: Св. св. Кирил и Методий, учениците им - Св. Климен Охридски и Св. Наум Охридски, и цар Самуил.

След като въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни и след две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров и препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

"Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония", пише още в документа.

Чии са Кирил, Методий и Климент Охридски?

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това, посочват историците, дава основание на съвременните страни да отбелязват деня на Кирил и Методий заедно. Досега македонската история твърдеше, че Охридската книжовна школа имала "опозиционен характер" на българската държава. В препоръките за учениците им също се подчертава ролята на българската държава. 

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа". През 893 г. "по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че "Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

Учебните програми

Какво подписахме със Северна Македония?

Вчера, 17 юли, се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония, която трябва...

В документа, който първо беше разпространен от БНТ, има препоръки за учебната програма в двете страни. За България петте точки се отнасят за учебниците в 5 клас и най-общо предлагат включването на по-широк регионален контекст и прецизиране на термини, като вместо "български земи", да се употребява „днешни български земи“ в периода на античната история.

В учебниците за 6 клас по история в Македония се предлага да отпаднат внушенията за приемственост между антична Македония и съвременната Македонска държава, тъй като "съдържат исторически анахронизъм". Внушенията за институционална приемственост между мисията на Апостол Павел и средновековните църковни структури на територията на днешна Северна Македония, са неоснователни, пише още в препоръките.

Препоръките не са задължителни и се отнасят до структурни несъответствия в учениците, фактологични грешки, как са представени определени географски региони в учебниците, защото има пропуски и в двете образователни системи, обясни пред македонската секция на ДВ съпредседателят на комисията Драги Георгиев.

„Те не засягат проблемите на идентичността, те са по-скоро насочени към избягване на митологизирането на античния период в образованието и на двете страни и към избягване на националната перспектива на днешните държави в античността и смятаме, че по този начин учебниците и в двете държави ще бъдат подобрени“, каза Георгиев.

Вижте целия документ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com