Италианският боклук в Бургас и Варна бил за ТЕЦ "Бобов дол"

7003
Италианският боклук в Бургас и Варна бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Контейнерите с отпадъци, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол". Това каза македонецът Горан Ангелов, който е управител на компанията "Блацион" ООД, цитиран от БГНЕС.

"Блацион" ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в гр. София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов.Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Прокуратурата с нови разкрития за вноса на отпадъци от Италия

Прокуратурата в Бургас е започнала разследване заради 20 тона пластмасови отпадъци от Италия, доставени в контейнери на пристанището. П...

Според Горан Ангелов отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол", защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лицензът на централата за изгаряне на отпадъци. "Става въпрос за пластмаса и гуми. Откритите дървени, текстилни и стъклени отпадъци не са забранени. Това ще бъде доказано от експертите, след като бъде направена проверка", обясни Ангелов пред информационна агенция МИА.

Според него "информацията в българските медии не е вярна и отпадъците, ако се получи разрешение, ще бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол" или пък ще бъдат върнати обратно в Италия. "Всичко разбрах от българските медии. Аз съм малък съдружник в "Блацион". Надявам се много бързо всичко да се изясни, и това е в интерес на обществото и на нас самите", допълни Ангелов.

Още по темата за боклуците, унищожавани у нас, ВИЖТЕ ТУК.

Новият екоминистър Емил Димитров Ревизоро обяви, че спира ТЕЦ "Бобов дол", където са горени отпадъци без необходимите разрешителни. ТЕЦ "Бобов дол" няма да работят, докато не си приведат всичките инсталации в ред и не ги лицензират, категоричен бе той. От централата не са съгласни да спират работа, твърдейки, че имат разрешение да горят отпадъци. Екоминистърът изрази очакване МОСВ и ТЕЦ-а да се съдят.

Какво ще се случи, ако се забрани вносът на отпадъци у нас?

"Обявяването на мораториум върху вноса на отпадъци е заплаха за нашия сектор. Близо 5000 души са пряко ангажирани с дейността ни и те щ...

Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Република Северна Македония – "Дрисла", разположено край Скопие. Той категорично заяви, че никога не е имало партньорство с "Блацион" ООД. "В страната ни (Македония, б.р.) никога не сме внасяли каквито и да е отпадъци, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България", каза още Горан Ангелов.

Прокуратурата в Бургас започна разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

Цял ден в събота на пристанище Варна-Запад разследващите отваряха контейнерите с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Получател на товара е "Блацион" ООД. Съдружниците Ецио Боче и Винченцо Трасари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил, прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди.

Разследват залежали 25 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-Запад

Образувано е досъдебно производство във връзка с 25 контейнера на пристанище Варна - Запад, които са пристигнали на 9 октомври 2019 г. ...

Повече по темата с отпадъците вижте в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com