Ива Митева: Ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита

17894
Ива Митева: Ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита
Снимка: БГНЕС

"Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби".

Тези популистки и необосновани твърдения изложи заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева пред БНР. Според нея когато си влязъл по пропорционалната система в парламента, най-достойното поведение било подаването на оставка и напускането му, както направила Елена Гунчева от "Възраждане".

Слави Трифонов към опонентите: Направете си мнозинство в парламента, както бяхте заедно за Северна Македония

"Открито писмо до господата Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов Уважаеми господа, С решението си за даване на ...

Редно е да се отчете обаче, че в Конституцията ясно е разписана процедурата по т.нар. свободен мандат - народният представител представлява целия български народ, а не само партията, която го е излъчила. Във формацията на Слави Трифонов обаче явно не зачитат това.

Предсрочните избори били най-лошият сценарий, смята Ива Митева, въпреки че именно нейната партия открито работи в посока избори с действията си. В своя защита тя посочи като аргумент падането на избирателната активност с честотата на изборите. 

В ИТН са категорично против връщането на хартиените бюлетини:

"Машината е преграда пред купуването на гласове и минимизира недействителните бюлетини."

Запитана дали биха подкрепили нов кабинет с мандатоносител ПП, Ива Митева коментира:

Макрон благодари на България за решението за Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон изрази задоволството си след края на срещата на Европейския съвет, след като стана ясно, че българск...

"Много е важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател. Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори", обяви тя.

"Бяхме 19 в петък, но чувам от ПП, че ще разговарят с отделни народни представители. Силно се надявам да разговарят с групата като група", каза още Митева.

Ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита, обясни Ива Митева.

"Всеки е длъжен да опита. В името на българските граждани сме длъжни да опитаме. Надявам се, че няма да откажем да изпълним мандата."

Председателят на парламента не само е пръв сред равни, но той трябва да бъде най-добрия балансьор и арбитър в Народното събрание, подчерта Ива Митева. Според нея този избор трябва да бъде направен, когато бъде връчен първият мандат и се види "накъде отиваме".

Слави Трифонов: Петков, Иванов, Пеевски и Борисов се прегърнаха

​Току-що Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега - имаме нова коа...

Митева се позова на цялата документация по казуса с Република Северна Македония и посочи, че даването на съгласие за започване на преговори не е обвързано със срокове, а с конкретни резултати, тоест има отстъпление от становище само отпреди няколко месеца.

"Може би беше упражнен натиск. Може би затова беше променено становището на останалите парламентарни групи", заяви Митева след падането на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС.

Ива Митева постави въпроса защо френското предложение е отишло директно във външната комисия на парламента.

"Защо точно тази позиция влезе в Народното събрание и то по начин, който е абсолютно недопустим – позицията влезе през Постоянното представителство в Брюксел директно в Комисия по външна политика. Това не е заведено в деловодството на НС, като документ официално не съществува в деловодството на Народното събрание, не е изпратено на всички народни представители, както се случва с всички документи. Нали говорим за спазване на правила, за спазване на принципи, нали решихме да правим нещо ново?"

Двустранният протокол не е подписан нито от България, нито от Северна Македония, напомни Митева. По думите ѝ протоколът е "с доста общи формулировки" и трябва да се види какъв ще е реалният контрол.

Парчетата, на които се разпада България

По света говорят за феномена "сбор под знамето", когато при опасност нациите се сплотяват зад лидерите си. У нас е точно обратното, вли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com