Ивайло Пенчев: Работодателите не бива да „мрънкат”. Държавата да не им помага

4937
Ивайло Пенчев: Работодателите не бива да „мрънкат”. Държавата да не им помага
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Как повлияха новите мерки и задължителното наличие на зелен сертификат за персонала и посетителите на бизнеса? Темата коментираха бизнесмените Мариан Колев, който е собственик на верига магазини, и Ивайло Пенчев, който е собственик на фирма за спортно оборудване. Колев посочи, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите – те самите или работодателите.

„Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от изминалите три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да му дадем повече време, отколкото ни остави държавата, давайки ни само 5 дни за гратисен период”, обясни той по Нова Телевизия.

Бизнесът излиза на протест срещу новите мерки

Национален протест срещу новите мерки и ограничения заради COVID-19. Браншови организации ще протестират в 15:00 часа в София, Бургас, ...

Колев не възнамерява да уволнява служители, но тези, които откажат да си направят тест или ваксина, вероятно ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Подобно е и решението във фирмата на Пенчев. Неговите служители също са получили отсрочка, в която да се ваксинират. Според него обаче има друг проблем, който е фундаментален.

„Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мислят, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно. Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва да се грижат за собственото си здраве. И това, че една група хора помага на друга група хора е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност”, каза Пенчев. Той е на мнение, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат” и да се оплакват. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.

„Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото”, категоричен е Пенчев.

Около 12% са били ваксинираните служители във фирмата на Колев преди въвеждането на зеления сертификат. Процентът се е умножил тройно след това и продължава всеки ден да се увеличава.

АИКБ пак иска помощ заради тока, подкрепя зеления сертификат

Редица сектори са изправени пред фалити и освобождаване на работници заради спад в разходите заради ограниченията и мерките, които са н...

„Моето мнение е, че мярката работи, въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работеща от стандартната аргументация”, добави бизнесменът. Пенчев добави, че според него въвеждането на зелените сертификати е обяснено грешно. Той посочи, че хората приемат мярката като забрана, а тя е точно обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com