Изчезнали са 2,5 млн. яйца внос от Украйна, алармират от Съюза на птицевъдите

8197
Изчезнали са 2,5 млн. яйца внос от Украйна, алармират от Съюза на птицевъдите
Снимка: Pixabay

Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. По данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От Съюза подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход. Това обяви пред БНТ председателя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Сдружението е едно от проверяваните, като представители на КЗК са влезли в него и са иззели документи придружени от полицията. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка в различни асоциации, търговски вериги и фирми от хранителния бранш заради високата инфлация. Според ведомството има основание да се предявяват твърдения за нарушаване на конкуренцията, така че цените да се вдигат повече от необходимото според пазара.

Израел разрешава вноса на яйца от България

Израел разрешава вноса на яйца от България. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоян...

От Съюза на птицевъдите заявиха, че са едно от сдруженията, проверявани от Комисията за защита на конкуренцията заради съмнение за картел и оттам - вдигане на цените. По данни на сдружението от проверяващите е иззета само публична информация - данни на Евростат и на Министерството на земеделието. Оттам не очакват да бъдат санкционирани.

"Основанията за проверките, според връчената заповед на Комисията за защита на конкуренцията, са констатирането на нелоялни търговски практики при посещенията на цялата търговска верига. Ние в Съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. Сдружение с нестопанска цел сме, което е регистрирано в обществен интерес, за да защитава интересите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първични продукти от птици, така Ивайло Гълъбов обясни какви са мотивите за проверката.

"Правени са проверки на нашите членове, разбира се. Проверките по фирмите са напълно естествени в следствие на обществения интерес и на фокуса, който беше привлечен на обществото и на администрацията, за по-високите цени и инфлацията в страната. Както в многото наши изявления, ние винаги сме давали информация и прогнози по отношение на цените, които са в отговор на обществения интерес. Други коментари по отношение на цени в нашата браншова организация не се правят, защото нямаме такива функции", така отговори на въпроса правени ли са проверки на вашите членове, на фирмите поотделно Гълъбов.

"При направената проверка бяха иззети документи, които съдържат обществена информация, която представлява анализи и съответно цени от агростатистиката, публикувана от Министерството на земеделието, статистиката на Евростат. Една от нашите задачи е тази пазарна информация да предоставяме на нашите членове, за да имат актуална информация как се движи бизнесът. Разбира се, Комисията сигурно има основание да направи всеобхватни проверки, оказахме пълно съдействие, надяваме се че в протокола, който очакваме скоро да ни бъде връчен, няма да бъдат констатирани никакви нарушения в нашата дейност, която е напълно прозрачна. На днешното общо събрание на Съюза на птицевъдите, ако бяха дошли да направят проверка, щеше да заварят почти цялата администрация, представители на Министерството на земеделието, представители на Агенцията за безопасност на храните, на Държавен фонд "Земеделие" и 90% от птицевъдния бизнес в страната. Нашата организация няма от какво да се притеснява, ще окажем пълно съдействие", категоричен бе Гълъбов.

"Евростат": България е на четвърто място в ЕС по поскъпване на яйцата

Цените на храните се увеличиха значително през 2022 г. в страните от Европейския съюз, а яйцата са един от продукти, поскъпнали най-зна...

"Нещо повече, надяваме се проверките да продължат, за да се изпълнят функциите вменени на Комисията за защита на конкуренцията, защото по наши сведения, утре ще направим и запитване към Агенция митници за последните няколко дни в рамките на тази седмица в България са влезли около 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска програма влизат от трети страни каквато е Украйна - при технологии, които не отговарят на европейските. Няма лошо да влизат такива яйца в страната, но ние в търговската мрежа не виждаме 30% от яйцата да са украински. Именно това ни дава основание да отправим сигнал към Агенцията за безопасност на храните - да провери от влизането на гранично-контролните пунктове до съответния регистриран склад и след това до търговските вериги къде отиват тези яйца.", допълни Гълъбов. 

На въпрос дали досега са санкционирани по отношение на конкуренцията от комисията Гълъбов отговори така: "Съюзът на птицевъдите не е санкциониран, но нашите членове са санкционирани преди 15 години, когато по подобен сценарий, при внезапна проверка установиха, че се водени разговори при широка среща, имахме подобен инцидент. Оттогава сме изключително внимателни, оттогава на публичните ни срещи не се коментират цени, дори с информационна цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com