Изчезващата България: Отчаяние, докато младите напускат

6510
Изчезващата България: Отчаяние, докато младите напускат
Снимка: istock

Корупцията, липсата на перспектива и спиралата от политически кризи, които ще накарат българите да гласуват в неделя (2 октомври) на четвъртите си общи избори за 18 месеца, прогониха разочарованите млади хора от България. Това пише в публикуван от France24 анализ на AFP, озаглавен "Изчезващите българи: Отчаяние, докато младите напускат".

Материалът дава пример с Габрово и родилното в местната болница, където журналисти от френската медия отиват на посещение и виждат само 8 бебета. "Българският Манчестър" вече е с наполовина по-малко население, отколкото през 1985 година, констатират те.

Анализатори прогнозират, че изборите отново ще върнат фрагментиран парламент без партия, която да може да създаде силна коалиция.

България е загубила една десета от населението си за десетилетие, което я прави една от най-бързо намаляващите нации в света. Сега има 6,52 милиона души в сравнение с близо 9,0 милиона жители през 1989 г. А една четвърт от населението е на 65 или повече години.

"Това е пустиня"

Промишлеността на Габрово дава работа на хиляди работници по време на комунизма, преди фалитите и приватизацията да оголят заводите. Сега той се превърна в района с най-ниска раждаемост и най-много почти необитаеми села в страната.

Държавата одобри план за 2022 г. за изпълнение на стратегията за демографско развитие

Министерският съвет одобри План за 2022 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението...

"Започнах работа тук през 1985 г. Тогава все още раждаемостта беше доста висока – около 1000 бебета годишно", разказва д-р Бистра Камбурова, чиито двама пораснали синове са сред напусналите Габрово. "Но фабриките работеха, работеха, работеха", добави тя.

Миналата година в Габровска област са се родили едва 263 бебета, гледани от енергичната педиатърка, която работи дълго след пенсионната си възраст срещу "мизерно заплащане".

"Обяснението е просто – няма работа, няма млади хора, няма бебета", каза акушерката Мариана Върбанова.

Много от тези, които остават, искат да напуснат.

"В Габрово се наслаждаваш на тишината и спокойствието, на чистия въздух, но е пустиня, където срещаш само възрастни хора", казва 23-годишната логопед Християна Кръстева, която наскоро е родила момиченце. Съпругът ѝ, който работи като дърводелец, се готви да замине за Великобритания в търсене на по-добро бъдеще за семейството си.

Земя като една човешка длан - и също толкова празна

Намаляхме с 80 000 за година - без война, без някакви особени катаклизми. Данните могат да се тълкуват по много начини, много причини м...

"Внуци под наем"

Пред първото държавно училище в България, основано в Габрово през 1835 г., гимназистът Иво Димитров също иска да замине за Западна Европа, за да получи "качествено образование и нови хоризонти". "Тук цари хаос", казва той, осъждайки небрежността на политическата класа.

Въпреки помощта от Брюксел след влизането на България в ЕС през 2007 г. за подпомагане на проекти за развитие, транспорт и туризъм, Габрово се нуждае от все по-малко работници.

"Ще отнеме време, за да обърнем демографската тенденция", каза анализаторът Адриан Николов от базирания в София Институт за пазарна икономика пред АФП.

Само 35 души живеят в китното село Зая от 17 век на около 25 километра от Габрово. Освен местните, там са се заселили пенсионери от Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Италия и други страни, привлечени от по-евтиния живот. Избирателна секция няма, а селската бакалия затвори преди години поради липса на клиенти.

Прогноза: Населението в България намалява драстично до 2040 г.

„Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То показва, че около 25% от населените ...

"Решихме да се съберем да пазаруваме. Оправяме се някак си", казва Марин Кръстев, пенсиониран електротехник, чиято дъщеря отдавна е заминала за Германия.

Веднъж седмично 77-годишният мъж вози с кола други три пенсионерки от селото до най-близкия магазин.

За да освежат живота си, през лятото възрастните хора се включиха в общинска програма, наречена "Внуци под наем", която доведе млади хора в Зая, за да открият живота на село.

"Радваха се на зайците, както и на домашните домати и чушки", усмихва се председателят на читалището в селото Бояна Бонева, на 75 години.

ОЩЕ: Пеканов поиска в Прага евросредствата да се насочват към демографската криза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com