Изглежда, че има решения да не станем автоморгата на Европа за дизелови коли

4964
Изглежда, че има решения да не станем автоморгата на Европа за дизелови коли
Снимка: iStock/Guliver

Няма риск старите коли от Германия да ни наводнят. Става дума за наистина стари автомобили, над 10 и над 15 години. Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов в ефира на БНТ по темата със старите дизелови автомобили и вноса им от западни страни.

В България се предвижда също на база на изгорелите газове да се залепват стикери на стъклата - зелен, жълт и червен. Ще въведем годишен технически преглед, но не на база евростандарта. На прегледа колата ще бъде проверена какви газове изхвърля и ще се залепва този стикер. На база на него, кметовете ще решат дали един автомобил ще може да влезе в града или няма да има право, обясни още депутатът. Той каза, че все още системата за газ анализаторите в КАТ не действа, но това ще се промени съвсем скоро.

Рим забранява дизела през 2024 г.

Властите в италианската столица Рим ще забранят влизането на дизелови автомобили в центъра на града от 2024 г. Това обяви кметът на гра...

Икономическият показател, от една страна, това са самите производителите, които трябва да намерят достъпна технология, от друга страна - хората да могат да си го позволят. Посоката, в която се отива е да се ограничават тези автомобили, подчерта и народният представител от ДПС Халил Летифов.

Голямото изпитание ще бъде технологията, която да бъде припозната като щадяща човешкото здраве и околната среда, коментира той.

Факт е, че над 20% от автомобилите са без катализатори. Трябва да се следи и друг процес - тежкият транспорт, където товарните автомобили са предимно дизелови. Хоризонтът, в който се вижда тези автомобили да намалеят, е неголям - през следващите 10-15 години. Ние трябва да дадем стимули, и то финансови, за да качим хората на малко по чисти автомобили, категоричен бе Летифов.

Трябва да се направи забрана на тези автомобили, които имат голямо замърсяване на въздуха и това се определя от газ анализатора по време на техническия преглед. Тези данни трябва да са достъпни и видими в онлайн система. В това отношение Столична община направи много добра стъпка, като снабди всички КАТ с газ анализатори, поясни и Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

Съдът в Германия реши, че градовете могат да забраняват старите дизелови коли

Върховен немски съд постанови, че градовете могат да забранят дизеловите автомобили като мярка за борба със замърсяването на въздуха....

По думите ѝ България не е основен производител, ние само приемаме това, което се произвежда отвън. Хората вече доста поумняха в търсенето на автомобили. Те не търсят автомобили над 15-години, защото рискът при закупуването е много голям и разходите за ремонт са много големи, каза още Цанева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com