Измамна практика за ваканция набира популярност - как да се предпазим?

7026
Измамна практика за ваканция набира популярност - как да се предпазим?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

До скоро т.нар. таймшеър беше само екзотичен вариант за почивка сред по-заможните граждани в Европейския съюз. В последно време обаче купуването на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината, при което разходите по поддръжката на имота се поделят между всички собственици, става все по-популярно и сред българите.

Успоредно с възможностите обаче се получават и проблеми. Напоследък Европейският потребителски център (ЕПЦ) за България регистрира жалби и от потребители, които съобщават, че са станали жертва на съмнителни практики за продажби с ваканционни клубни сертификати. Вижте какви са съветите на мрежата от Европейски потребителски центрове в подобни случаи:

Измамата

Разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия на приятна дестинация туристите могат да попаднат на търговски представители, които им предлагат възможности за теглене на скреч карти с награда. Разбира се, те винаги печелят. За да си вземе наградата, обаче човек трябва да се включи в обиколка с екскурзовод в луксозен хотелски комплекс на фона на дълга и агресивна търговска презентация. Предлага се опция за ВИП сертификат, като на потребителя се внушава, че цената на имота е висока само в началото, а постепенно намалява. Така човек се уверява, че попада на изгодна сделка. Но време да се прочете договора на спокойствие няма. След подписването на договора туристите трябва незабавно да направят авансово плащане.

В някои случаи жертви са се оплаквали, че дори били придружавани до банкомата, за да изтеглят пари. В жалбата си до ЕПЦ България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едва няколко месеца по-късно, пак на английски език, като се оказало, че трябва да плаща и такси, за които той не бил уведомен по време на презентацията.

Какво трябва да знаете?

• Ако договорът включва терминът  "ограничени наличности", може да се получи така, че апартаментът никога не е свободен, когато искате да го ползвате.

• Когато не можете да използвате ваучера (например поради заболяване), губите авансовото плащане.

• Цената за ваканционните сертификати е много висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и напитки.

Все повече българи теглят кредит, за да финансират ваканцията си

Стандартът на живот на българина постепенно се повишава, а с това се променя и финансовият му фокус. Доказателство е любопитна тенден...

Как да се защитите?

- Независимо колко привлекателна е наградата в една такава томбола, не се увличайте и не взимайте подобна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.

- Ако все пак отидете и гледате презентация - не подписвайте договор! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите предварително депозит – вземете договора вкъщи и го прочетете на спокойствие, преди да се съгласите и да сложите своя подпис на листа.

- Ако все пак подпишете, но размислите, имате 14 дни от подписването на контракта, за да го анулирате безплатно.

- В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга държава от ЕС, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безплатна помощ към ЕПЦ България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com