Изненада: Вносителите оттеглиха първото си искане за отстраняване на Гешев

5816
Изненада: Вносителите оттеглиха първото си искане за отстраняване на Гешев
Снимка: Прокуратура на Република България

Предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев изненадващо бе оттеглено от вносителите. Това обяви Огнян Дамянов, един от вносителите, по време на заседанието на ВСС в четвъртък.

Няколко часа по-късно се проведе гласуване и 17 магистрати подкрепиха отпадането на искането за отстраняване на Иван Гешев. Трима бяха "против".

Днес двете искания за предсрочно отстраняване на обвинител номер едно бяха вкарани в дневния ред и дебатът започна, но малко по-късно вносителите обявиха внезапния си ход. Гешев дори каза, че ще гласува против прекратяването на искането за отстраняването му в първата част.

Новият правосъден министър забърза процедурата по отстраняване на Гешев

Новият правосъден министър Атанас Славов забърза процедурата по освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В първото си заседан...

Първоначално мотиви не бяха обявени, но по-късно вносителите обясниха защо са оттеглили предложението. Мотивите им касаят израелския експерт. А Огнян Дамянов обяви, че е оказван натиск на членове на ВСС.

ОЩЕ: Член на ВСС: Върху вносителите на искането срещу Гешев се оказва натиск

Гергана Мутафова, която е част от вносителите, обясни, че с оттеглянето се десезира ВСС и Пленумът вече няма налично предложение за освобождаване на Гешев, по което да гласува. Тя допълни, че ако друга част от Съдебния съвет припознае искането, може отново да го внесе. „Как ще продължите тази процедура след десезирането ви?“, попита Мутафова. Не бяха обявени конкретни мотиви.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, които са членове на Съдийската колегия, предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те направиха аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

Юристи: Радев може да не подпише указа за отстраняване на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев трябва да извади всичко, времето му изтича. Ще е полезно за обществото да го направи, за да се види истина...

„Аз съм изключително смутена, че се прави това оттегляне“, заяви Дишева. „Дали по време на това заседание решихте да направите оттеглянето?“. Огнян Дамянов отвърна, че е направено предложение, органът е длъжен да гласува, и поиска да разбере в каква процедура ще бъдат след това. Допълни, че ще представи мотиви, когато се стигне до дебати.

Съдия Олга Керелска заяви, че не може да се "замита под килима" казусът с взрива пред кортежа на Гешев от 1 май, който стана повод за първото искане за освобождаването на главния прокурор и се разисква повече от месец. "Това наистина е внезапно и буди съмнение", каза тя.

"Обидно е за колегите, това което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона", заяви Иван Гешев.

"Виждаме дефицитите и на Конституцията, и на законово ниво за липсата на детайли за търсене на отговорност на тримата висши ръководители в съдебната система", констатира новият правосъден министър Атанас Славов, за когото това бе първо заседание като председателстващ ВСС.

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, които бяха обединени от Съдебния съвет. На 1 юни ВСС допусна първото предложение за отстраняване на главния прокурор заради „тежко нарушение“, а именно това, че е дал разпореждания за допускане на т.нар. израелски експерт по боеприпаси (т.е. външно лице) на мястото на взрива пред кортежа на обвинител номер едно. Искането бе направено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а Гешев се оправда с това, че към онзи момент не е бил главен прокурор – заради негов отпуск задълженията му изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов. Така топ обвинителят опита да се измъкне от обвинението, че е надвишил служебните си задължения.

ИТН иска да няма пост главен прокурор

"Трябва да се работи. Изборите са минало. Това, което виждаме отвътре, е същото, което хората виждат отвън. Ако не беше името Делян Пее...

Искането от 12 май, за което сега се напрани опит да бъде оттеглено, е подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова.

На 5 юни ВСС прие с пълно мнозинство и начало на процедура по второто предложение за отстраняване на главния прокурор, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. То е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук".

Иван Гешев, който бе представляван от адвокат във всяко от тези заседания, няколко пъти опита да отложи процедурата, но членовете на Съдебния съвет бяха категорични, че това няма как да се случи.

Главният прокурор атакува в Конституционния съд механизма за разследване на топ обвинителя, по конкретно - дали може да се освобождава вече с 13 гласа от ВСС, а не със 17, както бе доскоро. А КС образува и дело по питане на Иван Гешев дали може да бъде свален от ВСС с изтекъл мандат.

ОЩЕ: "Мафията уволнява Гешев": Скромен протест в защита на главния прокурор пред ВСС (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com