Израел ни предлага още по-сериозно следящ софтуер за коронавируса

6401
Израел ни предлага още по-сериозно следящ софтуер за коронавируса
Снимка: правителствена пресслужба

Израел предлага на България софтуер, която да помогне в борбата с коронавируса у нас. Приложението ще дава информация на потребителите, дали са били в близост до заразен, съобщава bTV. Софтуерът на държавната израелска компания се използва от службите за сигурност и разузнавателните агенции в няколко страни. Сега е приспособен да изследва новата пандемия.

"Например, при доказано заразен от коронавирус – знаем къде е ходил, можете да проследите движението му през последните 2 седмици. Системата с изкуствен интелект може да изпрати неговия маршрут до всички останали телефони, които са част от нея. На техния телефон, те могат да проверят дали пътят на заразения е бил близо до техния маршрут. Всичко останало, което може да се използва е лично и се управлява единствено от потребителя“, обясни д-р Ирит Идан, изпълнителен вицепрезидент "Проучвания и развитие" на компанията-производител.

Нетаняху превантивно под карантина

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и неговите близки помощници са поставени под предпазна карантина, след като служителка в кабинета...

С множество анализи, мобилното приложение дава прогнози за развитието на заразата.

По информация на bTV, офертата за България включва и обучение, а цената може да достигне до около 2,5 млн. долара.

Още: "Приложението за коронавируса - с доброволна и задължителна част"

Разузнаването в Израел - основен елемент в борбата с коронавируса

През тази седмица израелска телевизия излъчи интервю с човек, чието лице беше скрито и беше идентифициран само като директор по технологиите на израелската външна разузнавателна агенция "Мосад". Той каза, че агенцията буквално е успяла да открадне 100 000 комплекта за тестване на коронавирус, 25 000 маски и 100 кислородни апарата. Материалите са придобити "от неназовани страни" от служители на Мосад, каза той.

Коронавирусът затвори Храма на Гроба Господен в Йерусалим

Храмът на Гроба Господен в Йерусалим бе затворен за една седмица на фона на разпространението на коронавируса, заяви пред Reuters предс...

Офицерите трябваше да "стигнат до чужди предприятия" и да осигурят тези критични доставки, след като са били "поръчани от други страни", добави той. След това агентите трябваше да координират тайно полети на самолети, за да може медицинските изделия да бъдат транспортирани навреме до Израел.

Службата на министър-председателя Бенямин Нетаняху също така разкри, че Израелският институт за биологични изследвания, който работи в тясно сътрудничество с "Мосад" и други израелски разузнавателни агенции, постига "значителен напредък" в разработването на ваксина срещу COVID-19. Една от мисиите на института е да разработва и създава защита срещу биологични и химически заплахи. Твърди се обаче, че произвежда и химически и биологични оръжия, както и отрови и антидоти за употреба от "Мосад".

Междувременно няколко отряда на силите за отбрана на Израел помагат за преоборудване на CPAP и BiPAP машини, които са предназначени да подпомогнат лечението на сънна апнея, така че да могат да се използват като кислородни апарати. Те включват технологичното звено на Израелската дирекция за военно разузнаване (AMAN). Освен това държавните фирми в областта на отбраната, като Israel Aerospace Industries, сменят предназначението на производствени линии за оръжейни системи, така че да могат да се използват за производство на вентилатори.

Според американския университет "Джонс Хопкинс", потвърдените случаи на COVID-19 в Израел са 7851. Оздравели са 427, починали са 44.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com