Известяват ни с SMS за природно бедствие или терористичен акт близо до нас

3850
Известяват ни с SMS за природно бедствие или терористичен акт близо до нас
Снимка: Getty Images/Guliver

От средата на годината ще ни известяват с SMS, ако се намираме близо до природно бедствие, терористичен акт или друга извънредна ситуация. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които депутатите приеха окончателно в сряда, предава 24 часа.

Системата за предупреждение ще се въведе чрез европейския номер за спешни повиквания 112 и ще осигурява изпращане на съобщения към мобилните телефони на засегнатите в случаи на извънредни ситуации в съответен географски район. С други помени в закона бързият интернет се включва в универсалната услуга. Това означава, че доставчиците ще трябва да осигуряват такъв за всеки, независимо къде живее. Бързият интернет трябва да дава възможност да се ползва безпроблемно имейл, търсачки и онлайн банкиране например. Услугата трябва да е с достъпна цена, а Комисията за регулиране на съобщенията ще определя кой оператор ще има задължение да я предоставя. Възможно е да има повече от един доставчик и да се направи разделение на географски принцип. С наредба към закона допълнително ще се посочи с каква скорост трябва да е предоставяният интернет пакет, след като законът бъде обнародван в “Държавен вестник”.

Обсъждат предложението карантинираните да се уведомяват с SMS

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на първо четене предложението за промени в Закона за здравето, пред...

Друга законова поправка предвижда възможност една от включените в пакет услуги да бъде прекратена и да се ползва от друг доставчик. В такъв случай при предсрочно прекратяване на договора за пакетна услуга ще се плаща неустойка само за тази част, която няма да се ползва, например за интернет или за телевизия, а не за цялата стойност на договора. До този момент нямаше възможност за отказ само от една услуга, а се прекратяваше целият договор при желание на клиента, но в такъв случай той дължеше неустойка върху пълната такса. Информацията от операторите за това къде е засечен даден мобилен телефон ще може да се използва и за търсене на лица, обявени за общодържавно издирване, както и за такива, осъдени на лишаване от свобода за тежки престъпления, гласят други законови поправки.

През ноември миналата година Конституционният съд обяви за противоконституционни сходни промени, които депутатите приеха в извънредния закон през март миналата година. Те предвиждаха да се даде достъп на МВР до данни от мобилните устройства, за да бъде проследявано местоположението на лица, поставени под карантина или задължително лечение. В свое становище Министерствотвото на правосъдието сега посочва, че предоставянето на информацията, съдържаща се в справките на операторите, е необходима за установяване на издирвано лице, като това щяло да улесни намирането на хора, които се опитват да се скрият от правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com