Яхти по лунната пътека - фестивалът на ветрилата във Варна очаква своите гости

5927
Яхти по лунната пътека - фестивалът на ветрилата във Варна очаква своите гости
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Сдружение „За интелигентен растеж“, Варна, кани гостите на града на „Фестивал на ветрилата“. Фестивалът ще се състои по време на регата, което ще даде възможност на посетителите да се срещнат и разговарят лично с ветроходци. Проектът вече получи одобрение и финансиране от програмата Vivacom Регионалния грант – обществено отговорна инициатива на Vivacom, която предоставя безвъзмездна финансова помощ на организациите и идеите, които правят добро, сближават хората и развиват местните общности. А ето ни сподели директорът на фестивала Антоанета Георгиева:

Г-жо Георгиева, бихте ли разказали малко повече за фестивала, който предстои да осъществите във Варна? Какви събития включва? 

Предстои да се случи един уникален фестивал посветен на морската тематика и ветроходството. Той ще бъде в периода 20-22 август на Морска гара Варна и е по проект на Vivacom - Регионален грант. Основната ни цел е да проведем съвременен морски фестивал на открито, по новаторски начин, с програма включваща фото изложба, арт базар, работилници по изкуства, плаване с ветроходна яхта, като идеята е да променим облика на крайбрежната среда, което да допринесе за обогатяването на морската култура на деца, младежи и възрастни.

Какво е интересно да знаем за ветроходството, което би било интересно за гостите на фестивала?

Гостите на фестивала ще имат възможност да плават на ветроходна яхта и да направят първите стъпки на плаване под ветрила. Успоредно по време на Фестивала ще се проведе и една от най- атрактивните регати: регата Пълнолуние, когато всички гости ще могат да наблюдават как се случва едно морско състезание от брега до морето, а след което да се любуват на ветроходните яхти, които плават по лунната морска пътека, залеза на Слънцето и изгрева на Луната.

Как подобен фестивал би могъл да повлияе положително на облика на крайбрежната среда във Варна?

Да, добър въпрос и една болна тема за мен, а и за повечето варненци, относно облика на крайбрежната среда в нашата Морска столица и по-конкретно новата пешеходна зона на Пристанището и Морската гара. Там на почит е всичко друго, но не и морето. Атракциите, направени за хората, отдавна не се различават от тези във всеки един град. Липсва духът, липсва усещането за море. Давайки възможност на хората да видят морския живот отблизо чрез Фестивала на ветрилата, да се докоснат до същността на нещата, да видят как се преплитат изкуство, култура, спорт и море пред очите им - вярваме, че това би събудило интереса им към този необятен свят и със сигурност би променило гледната им точка към нашето богатство - морето.

Антоанета Георгиева е организаторът на събитието

 

Наследили сте интереса си към ветроходството от дядо ви, какво ще ни разкажете за него и как той успя да провокира интерес във вас?

Дядо ми е първият българин обиколил света с ветроходна яхта в далечната 1976-77 г .- капитан Георги Георгиев. Малката яхта, с която прави това самотно околосветско плаване се казва "Кор Кароли" и днес се намира във Военноморския музей във Варна.Той е бил човек, отдаден изцяло на морето, мнозина са израснали с книгата му "Околосветското плаване на Кор Кароли" и са се вдъхновили от неговия подвиг, като се отдадат на ветроходството. Аз съм родена в годината, когато той е починал и всъщност не съм го познавала, но за мен, а и за целия български народ, е оставил едно огромно наследство от послания, които често си припомням и ме мотивират. Едно от тях е: "Да приеме българинът морето в своя бит и култура и да го използва за културен отдих, да разшири още повече областта на неговото приложение".

Днес ветроходството за мен е наследствена мисия, особено да се приобщават повече млади хора към този спорт, занимание, професия и хоби. В последните години развихме Ветроходна академия "Кор Кароли" с тази идея да обучаваме хора на ветроходство в прекрасното ни Черно море, което също, като че ли не го познаваме достатъчно, а то е фантастично от ниската соленост на водата до характерната къса вълна и обгърнато в планини.

След студентски стажове и младежки обмен по образователни програми в САЩ и Европа сте решили да се върнете обратно в страната - с какви мисли и идеи избрахте завръщането към Варна? 

Първо избрах България, обичам родината си и вярвам, че от нас самите зависи тя да бъде едно прекрасно място за живеене. А Варна е уникална, защото има море. Живяла съм в София, но не ми хареса - няма море, където да гледаш в безкрайния син хоризонт, да останеш насаме със себе си и да се вдъхновяваш. Когато живеех в САЩ се местих в различни щатове, но винаги на брега на океана. Обичам да пътувам, да опознавам различни места и култури, но няма по-хубаво да се върнеш у дома. Вярвам, че и за всеки млад човек е много полезно да поживее известно време в чужбина, за да се научи на дисциплина и отговорност в работата си, а после да ги приложи в страната си.

 

Какво липсва на града, за да може да има онзи облик, който заслужава? И как, ако се прояви оптимизъм, трябва да изглежда той в близко бъдеще; поне във вашите представи? 

По-горе споделих за липсата на морски облик в крайбрежната среда. Друг съществен проблем на града е слабата популярност на водните спортове сред деца и подрастващи, което се дължи на недостатъчно познаване на различните дисциплини и липсата на достатъчно подкрепа от държавните и общински институции. Ето например ветроходството е един от най-скъпите спортове в световен мащаб. Когато се обучават деца, не може да се прилага принципите на масовия спорт.

Друг важен акцент е опазването на морето от замърсяване и изхвърляне на отпадъци, намаляването на потреблението на еднократни опаковки и пластмасови изделия за забавление, които застрашават морската еко система. Отново ще дам пример: когато съм на кея постоянно виждам някои рибари да хвърлят цигарите си в морето. Не ме питайте колко пъти съм им правила забележки. Чудя се, как не се замислят, че една изхвърлена цигара не само отнема стотици години, за да се разгради, а рибите много често я бъркат за храна, поглъщат я, умират, изяждат ги други риби, а после рибарите я улавят и в този кръговрат консумираме фасове...

Спомням си, наскоро приятели организираха моминско парти на яхта и ме попитаха колко балони да купят. Помолих ги да не го правят, защото балоните в морето се пукат, а остатъците им попадат във водата. Ето такива елементарни неща могат да променят много облика на града, чрез познания за морска култура и отговорност на обществото.

Какви са другите инициативи, които вашето сдружение организира или планира в бъдеще? 

Ние сме насочени към младите хора и в това да изграждаме морската им култура. Сега ни предстои да публикуваме електронно и печатно издание "Наръчник за морската култура" в друг проект, който младежи студенти написаха за техните връстници. Също така, Варна е голям образователен център с шест университета и всяка година много млади хора от страната избират да продължат образованието си там, именно теглени към морето. Когато дойдат в морския град, повечето от тях не го познават като възможност за отдих и спорт извън плажа, както и забравят, че морето, макар и много красиво, е природна стихия и трябва да се уважава. Правили сме конкурси по темата и тук е важно да споделя, че "Фестивал на ветрилата" е идеен проект на Гергана Дърлева, която е и негов ръководител. С Гери се запознахме като победител в един от конкурсите ни, отново за морската култура в младежката възраст, премина обучение по ветроходство и няма да забравя как дойде с нарисувана скица за това как иска да изглежда крайбрежната среда на Варна. И точно в това е смисълът на дейността ни: да запалим някой толкова много, че сам да иска да промени средата, в която живее към по-добро. С Гери анализирахме, мислихме и когато се появи регионалния грант на Vivacom й казах "Хайде, действай, напиши го, имаш моята подкрепа и ще помагам, защото вярвам, че ще се получи нещо много добро".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com