Жалби и съд за МВР министъра и негови подопечни заради събирането на глоби по границите

8824
Жалби и съд за МВР министъра и негови подопечни заради събирането на глоби по границите
Снимка: БГНЕС

Общо три граждански дела са заведени срещу решението на МВР да събира несъбрани глоби за пътно-транспортни нарушения на границата, както и за изпълнението му.

Делата са заведени чрез адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко." от физическо лице. Те са пред Върховния административен съд (ВАС), Административен съд София-град (АССГ) и Административен съд – Благоевград, съобщава Lex.bg.

Независимо дали си шофьор или пътник, на границата може да ти вземат шофьорската книжка

Опасността да не преминете границата е само ако имате неплатена в срок глоба и сте шофьор, проверен на границата. Ако сте пътник, няма ...

Исковете са защото след над един месец от обявеното решение, няма промени в приложимата нормативна уредба, няма и възможност публично да се проверят актовете на МВР по отношение на вземането и изпълнението на решението. Според жалбите, това пряко ограничава и затруднява правото на свободно движение на десетки хиляди граждани, желаещи да пътуват в други държави от ЕС.

И по трите дела срещу граничните проверки за неплатени глоби към КАТ защитата стъпва на практиката на Европейския съд – Решение от 4 октомври 2012, Дело C-249/ 11, Христо Бянков срещу Главен секретар на Министерство на вътрешните работи, Решение от 10 юли 2008, Дело C- 33/ 07, Jipa, Решение от 27 април 1989, Дело 321/87, Commission of the European Communities v Kingdom of Belgium.

Първото дело е преди АССГ (Вх. № 19757/ 01.07.2020 г.) и е срещу вътрешния министър Младен Маринов, директорите на граничната и националната полиция и началника на ОДМВР-София. От АССГ се иска да установи, че те нямат правото да извършват и да възлагат системни проверки за невръчени и неплатени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата при преминаване през ГКПП.

В иска се изтъква, че подобни проверки накърняват правото на свободно движение на хора в рамките на Европейския съюз, закрепено в чл. 21 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС). Те противоречат и на Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства (ЗВПНРБГЕСЧТС), и на Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно правото на граждани на съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки, както и на правото на свободно придвижване по чл. 35 от Конституцията.

Примерът, с който се защитава тезата, че има нарушение, е следният: "По същия начин на границата може да се въведе и проверка за всякакви други глоби, неплатен данък сгради, данък общ доход, местни данъци и такси и какво ли още не, вследствие на което човек да стои дни наред и да плаща глоби и данъци, ако разполага със средства. Ако не разполага – просто няма да може да премине границата".

Ако си с неплатени глоби към КАТ, ще имаш проблеми - ето какви

Ако на границата те спрат заради неплатени глоби поради нарушения на пътя, ще можеш да платиш на място благодарение на специална &ndash...

Искане за преустановяване на неоснователни действия

Следващият път на защита е чрез искане за преустановяване на неоснователни действия на администрацията на основание чл. 250 АПК. Административният съд в Благоевград е сезиран с искане да разпореди преустановяване на неоснователното извършване на проверките при преминаване през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Илинден-Ексохи". По него вече е образувано административно дело № 575/2020 г.

По закон при такова искане съдът следва незабавно да изиска от МВР данни за основанието на извършваните действия, след което да се произнесе в най-кратки срокове.

В искането се изтъква, че съгласно АПК всички действия на администрацията следва да се основават на закона или на административен акт. А системното провеждане на проверки на границата за неплатени глоби и невръчени наказателни постановления и електронни фишове и то точно когато българските граждани преминават в друга държава от ЕС, не е основано нито на закона, нито на административен акт – бил той общ или нормативен.

Пред съда адвокатите се позовават на практиката на СЕС, според която ограничение на свободното движение на хора, което не е обусловено от гражданството, не може да се прави с икономически цели.

МВР се хвали с връчени фишове и глоби за 1,5 млн. лева на границата

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби заради Закона за движение по пътищата за над 1,5 мл...

Жалба срещу нищожен административен нормативен акт на министъра

Към всичко това се добавя и жалба до ВАС (Вх. № 9310/ 03.07.2020), с която по реда на чл. 185 и сл. АПК се иска да бъде прогласена нищожността на неизвестния акт на министъра на вътрешните работи, с който са променени редът и организацията за осъществяването на граничен контрол при преминаването през ГКПП чрез въвеждането на проверки за невръчени и неплатени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП.

В жалбата до ВАС се изтъква, че извършването на граничните проверки, които засягат правата и интересите на неопределен и неограничен брой адресати и имат многократно действие, неминуемо е свързано с издаването на подзаконов нормативен акт, който предвижда проверките да се извършват точно на граничните пунктове и точно когато българските граждани преминават в друга държава-членка на ЕС. В случая обаче, ако има такъв, той е издаден в устна форма или под формата на необнародвана инструкция, което води до нищожността му.

Сега предстои трите съдилища да образуват дела (това в Благоевград вече е факт) и да ги насрочат.

Още: "От КАТ де факто подсказаха как с неплатени глоби може да не ти вземат шофьорската книжка на границата"

АЗП: Неправомерно се принуждават хората да плащат глоби на границата

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК) за незаконното спиране на границите на България з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com