Жандармерията освободи със сила пътя към ГКПП "Капитан Андреево"

8570
Жандармерията освободи със сила пътя към ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: iStock/Guliver

Екипи на жандармерията избутаха събралите се протестиращи край ГКПП „Капитан Андреево“. Така след близо 3-часова блокада, пътят към границата бе отворен. Демонстрантите настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те бяха категорични, че няма да напуснат блокирания път.

"Към момента полицията упражнява насилие", коментира адвокат Хаджигенов, след като пътят беше освободен. Той обаче уточни, че "сериозно насилие" от страна на полицията няма. "Дойдох специално да ме избутат, да ме набият и да ме задържат. В момента, в който си тръгнете, и ще бъда (задържан)", каза юристът пред присъстващите медии с камери. По-късно протестиращи се оплакаха, че жандармерията иска лични карти.

По данни на протестиращите, общо 128 униформени са били изпратени на мястото и са ги избутали встрани от пътя. "Има възрастни хора, жени. Някой ден ще се върнем, това е престъпление. Ако ще задържате някой, задръжте мен", заяви пред полицаите адвокат Николай Хаджигенов, който бе на мястото от началото на блокадата. Той нееднократно обяви пред униформените, че правото на протест е човешко право. "Попитах този орган на реда, който няма нищо общо с реда, как нарушаваме реда, но той не можа да ми отговори“, заяви още адвокат Николай Хаджигенов.

Изпратиха жандармерия при протестиращите на ГКПП "Капитан Андреево"

Екипи на жандармерията бяха изпратени при протестиращите край ГКПП „Капитан Андреево“. Пунктът е блокиран от по-рано тази в...

Хаджигенов бе категоричен, че протестиращите не нарушават никой закон. Той цитира Конвенцията за защита за правата на човека и поиска от силите на реда да дефинират норма, която протестиращите нарушават. "Очаквам с нетърпение да ме изхвърлят оттук насила - по-умният начин е да се дръпнете. Но така или иначе ние ще победим - след това ще се върна за Вас, за всички Вас. Ще ви дадем възможност да кажете какво точно означава нарушаване на обществения ред - защото тези милиционерщини слушам 20 години", заяви юристът. Хаджигенов опонира, че МВР и жандармерията могат да считат каквото си искат за правото на протест и мястото, където гражданите да го изразят. Последваха и реплики "какво ще стане" от протестиращи към полицаите, които настояваха, че нарушават обществения ред и трябва да се преместят.

„Двете ми деца избягаха, защото ги е гнус. Аз съм тук, защото не искам да се срамувам от тях, не че нещо ще направим. Бойко Борисов дойде с обещанието да изчисти корупцията, а какво стана? Тук трябваше да има хиляди, но повечето си пият бирата. Затова от утре ще отида и ще викам „Бойко“, такъв управник си заслужаваме. Никога не съм бил пазен от 128 полицая“, каза един от протестиращите.

Протестиращите блокираха ГКПП "Капитан Андреево" около 20:00 часа. Блокирано бе движението по магистрала "Марица", а върху пътните платна протестиращите разпънаха палатки. От МВР определиха блокадата като "нерегламентиран протест". Платната на магистралата в района на около 4 км преди граничния пункт Капитан Андреево бяха блокирани в двете посоки заради нерегламентиран протест, което причини струпване на автомобили и тирове. Преди 23 часа движението по автомагистралата беше възстановено. Полицейски екипи продължават да дежурят в района за гарантиране на обществения ред и сигурността на трафика", се казва в официалното съобщение на пресцентъра на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com