Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин

23741
Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин
Снимка: Pixabay.com

За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева е дошла млада жена от Мианмар*. Омъжилото се за старозагорец на 22 септември момиче със сключването на брака променя и фамилното си име. По законите на азиатската страна обаче приемането на фамилията на съпруга води до сериозен проблем. С новото име тя не може нито да получи виза, нито да се върне в родината си, където има конфликт и животът й е застрашен. Без виза пък ще се окаже и незаконно пребиваваща в България

За да се реши проблемът тя е подала искане до съда да променят името й, което е само в неговите правомощия. От старозагорския съд са изпратили искането до Софийския районен съд (СРС), но докато насрочат делото оставащите 90 дни от визата й ще изтекат. Мианмарската гражданка, доведена при Диана Ковачева от свекърва си, е пуснала искане за съдействие в решаването на проблема и в Министерството на външните работи. 

Омбудсманът на Република България ще провери отговора на Министерството и ще изпрати писмо до председателя на СРС за по-бързо насрочване на делото. С промяната на името старозагорската снаха от Мианмар ще може да получи виза и да пребивава у нас законно.

Диана Ковачева и Надежда Чакърова, омбудсман на община Стара Загора, се надяват, че съдът бързо ще се намеси в разрешаването на казуса. Така или иначе свекървата на младата азиатка е готова да продължи борбата и до решаването на проблема ще си държи снахата в Стара Загора. 

Днес омбудсманът на републиката беше в Стара Загора, за да вземе участие в инициирания от старозагорския й колега форум „30 години по-късно: демократични ценности, поколението днес - проблеми, реализация, перспективи” и да се срещне с граждани в изнесена приемна. 

Пред журналисти Ковачева сподели, че е впечатлена, че новоизбраният млад омбудсман Александър Александров и заместникът му Мартин Колев имат програма за работата си през следващата една година. Посъветвала ги е обаче планът им да е гъвкав, за да е отворен към проблемите на младите хора, за да могат да реагират незабавно за тяхното разрешаване. 

*Мианмар (преди Бирма) е държава в Югоизточна Азия с обширна територия. През 1989 г. официално сменя наименованието си от английското Бирма на бирманското Мианмар, както това и английските наименования на много градове и местности. Столицата Рангун е преименувана на Янгон. Страната е с население от 51 милиона жители, 2/3 от които са етнически бирманци. Етническото разнообразие на гражданите й е причина да е сцена на непрекъснати етно-религиозни конфликти през последните 70 години и до днес. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com