Жените в Асеновград четат повече книги от мъжете

2145
Жените в Асеновград четат повече книги от мъжете
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

С близо 2 000 библиотечни документа бе обновен фондът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград през 2018 г. Около 900 от тях са постъпили като дарение. През изминалите 12 месеца активните читатели на библиотеката наброяват близо 2 200. Около 1 000 от тях са деца до 14-годишна възраст. По професионална принадлежност най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози – 170.

Запазва се тенденцията в съотношението 2:1 в полза на жените читатели. Посещенията им в библиотеката надхвърлят 31 000. Наети от асеновградската библиотека библиотечни документи са около 64 000, от които близо 35 000 са отраслова литература. От художествените произведения са били заети малко над 21 000. Повече от 8 000 пъти.  От отрасловата литература най-голям е бил интересът към обществените науки (над 18 000), следван от литературознанието (8 888), математика и естествени науки (1 300), философия, психология и история (1 113).

Коледни книги, зимни песни от миналия век и Дунавско хоро в библиотека „Христо Ботев” – Враца

Изложба на коледни и новогодишни песнички и книжки на децата от миналия век под надслов „Коледен звън” е подредена в Регион...

Класацията за най-четен автор през 2018 г. в Асеновград оглавява Нора  Робъртс с 950 заемания на нейни произведения. А на чело на Топ 10 за най-четени български автори е Ивинела Самуилова с 42 заемния. "Старогръцки легенди и митове", пък, е най-четеното произведение в Асеновград през изминалата година, следвано от разказите на Йордан Йовков, докато "Под игото" на Иван Вазов остава на шестата позиция в класацията.

"Библиотечната статистика показва огромно разнообразие в читателските потребности и интереси на асеновградчани. Четенето при най-малките е свързано, както с прочит на литературата от задължителните учебни списъци, включващи предимно класически творби, така и със съвременната литература, отговаряща на въпросите, които вълнуват децата днес. Четенето при възрастните е свързано не само с професионалните занимания, но и като развлечение, което е видно от големия интерес и към популярната литература.", обяснява директорът на асеновградската библиотека - Милена Марковска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com