Йончева: Съдът реши, че Борисов е клеветник и лъжец

7109
Йончева: Съдът реши, че Борисов е клеветник и лъжец
Снимка: БГНЕС

"Съдът реши, че Борисов е клеветник лъжец, това постанови съдът. Тези реплики са казани пред камерите на националните телевизии многократно в Бургас, Варна, след това бяха повторени пред националните медии от членове на ГЕРБ." Това каза депутатът от БСП Елена Йончева във връзка с делото за клевета, което тя заведе и спечели на първа инстанция срещу министър-председателя Бойко Борисов.

Йончева уточни, че присъденото обезщетение ще бъде дадено за благотворителност. Трябва обаче то да бъде потвърдено окончателно.

Иван Бакалов: Защо всички медии мълчат за това, че Борисов е осъден

В своя профил в социалната мрежа Facebook журналистът Иван Бакалов запита защо всички медии мълчат за това, че премиерът Бойко Борисов ...

"Тази присъда показва, че политиците в България нямат право и не могат да си позволят да лъжат, независимо дали става дума за предизборна кампания. Защото той допуска, че в кампания може да се лъже. Затова всички ние трябва да търсим своите права в съда, за да не може повече тази държава да бъде управлявана по този начин", каза още Йончева в интервю за bTV.

Депутатът от БСП заяви, че не знае дали Борисов ще обжалва присъдата и уточни, че за клевета в Германия се предвижда затвор до 2 години. 

Припомняме, че На 17 май Софийски районен съд се произнесе по делото (№ 18039/2017), заведено от Елена Йончева срещу Борисов, с решението премиерът да плати 5000 лева заради отправяне на неверни твърдения т.е. клевети. Борисов беше обявил на всеослушание, че Йончева е получила милиони от държавната телевизия, за да прави филмите си. А точният цитат на премиера, заради който е осъден, е следният: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати" и "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава". Йончева е искала обезщетение 20 000 лева, но съдът е преценил, че 5000 са достатъчни.

В коментар за изказването на Таско Ерменков за евентуалното замърсяване на водата в София Йончева каза: "Българските политици не трябва да използват Facebook в своя диалог с институциите... Той е задал въпрос от своята лична страница дали това е вярно. Понякога политиците и депутатите предприемат такива стъпки, защото хората не вярват в институциите и затова се стига до това и е доста страшно."

ГЕРБ отговори на БСП - иска оставката на Йончева

ГЕРБ и БСП влязоха в поредна битка по скандала "Кумгейт", в основата на който стоят депутатите Делян Добрев и Елена Йончева. Двете па...

Тя припомни, че в "продължение на месеци се криеше, че водата в Хасково е замърсена с уран. Все още тази вода е забранена за пиене и за ползване за битови нужди. В същото време държавата не дава отговори с какво е замърсена."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com