Жълт код за валежи в 19 области на страната

4465
Жълт код за валежи в 19 области на страната
Снимка: Pixabay

Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за 19 области на страната на 27 май. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението за опасни метеорологични явления важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково и Русе.

Жълт код за градушки и гръмотевици в 7 области

Над по-голямата част от страната времето днес ще бъде облачно. Ще има валежи, на повече места и по-интензивни с гръмотевици в следобедн...

Очакваните количества валежи са между 15 и 30 л/кв. м. Ще има значителни, на места – интензивни валежи от дъжд. От НИМХ предупреждават хората да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно и дъждовно. По-значителни ще са количествата на валежа в Западна и Централна България, докато в Източна ще има и временни разкъсвания на облачността. Ще духа слаб северен вятър. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 15° и 20°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца, в края на денонощието слабо ще се повиши. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде Фокус.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и главно над северните райони ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 18-19°, близка до тази на морската вода. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Над планините облачно и дъждовно, в отделни райони е възможно да прегърми. На височина над 2300 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 5°.

И в неделя ще има превалявания, но краткотрайни и на по-малко места. Ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Дневните температури ще са с 2-3 градуса по-високи. В началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време, затоплянето ще продължи. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com