Какви заплати взимат кметовете и общинските съветници у нас?

167866
Какви заплати взимат кметовете и общинските съветници у нас?
Снимка: iStock

Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците на София, Пловдив и останалите големи градове у нас. Това показва проверка на "Телеграф“ за възнагражденията на представителите на местната власт.

По закон заплатата на кметовете се определя от съответния общински съвет, като не може да надхвърля тази на министър. В началото на тази година старейшините на най-малката община в добричка област – Крушари, която има едва 3797 жители, решили да увеличат заплатата на кмета си от 3100 на 3720 лева. Така тя надхвърля тази на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Председателят на местния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва срещу 3195 лева.

До края на годината заплатите в Сърбия ще са по-високи от тези в България

До края на годината заплатите в Сърбия ще са по-високи от тези в България, която е член на Европейския съюз. Това увери министър-предсе...

Оказа се, че техният труд е оценен по-високо от този на управниците на повечето по-големи градове. Кметът на София Йорданка Фандъкова например се разписва срещу 2900 лева на месец. Малко повече взима пловдивският кмет Здравко Димитров, чиято заплата миналата година е определена на 3350 лева. Доста по-скромно е възнаграждението на градоначалника на Бургас Димитър Николов, който взема 1980 лева на месец. Сравнително ниска е заплатата и на каращия трети мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Той взема 2300 лева и от близо 4 години сумата не е актуализирана, въпреки че има възможност за "таван“ от 5000 лв., съобщава председателят на местния парламент Мария Динева. Самата тя има право на 90 процента от кметското възнаграждение, но тъй като се води на 6-часов работен ден, в крайна сметка се разписва на ведомостта срещу чистата сума от 1250 лв.

Заплатите на общинските съветници и това на председателя им обикновено са процент от кметските. Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков например получава възнаграждение, равно на 80% от това на Йорданка Фандъкова, или 2320 лева. На самите общинари пък се плаща по 60% от заплатата на председателя им – т.е. по 1392 лева. Много от тях обаче си докарват допълнителни доходи от участието си в управителните органи на общински структури като Специализирания общински приватизационен фонд, Столичната агенция за инвестиции и гаранционния фонд за малки и средни предприятия в София. Тези възнаграждения предизвикаха скандал преди дни между общинските съветници Методи Лалов от „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“. Лалов обвини Бонев във Фейсбук, че за един час седмично работа в управлението на приватизационния фонд е взимал 4000 лева заплата, които впоследствие били намалени на 2000.

В Пловдив заплатата на председателя на Общинския съвет също се равнява на 80% от кметската – 2680 лева. На съветниците под тепетата пък се полага максимум 38 на сто от заплатата на председателя им – т.е. 1019 лева. Според правилника те имат право и на представителни разходи. Сумата по тях е до 40% от председателската заплата, или 1072 лева. Тези пари се използват от общинския съветник за организиране на приемни, срещи с избиратели, обучения, квалификации, закупуване на специализирана литература, консултации, експертизи и проучвания, представителни разходи и други дейности, свързани с работата му.

По различен начин се определя месечното възнаграждение на общинските съветници във Варна. То възлиза на 70% от средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Така общинарите в морската столица получават около 1100 лв. на месец. От тази сума обаче се приспадат пари при отсъствия от заседанията на комисии или на местния парламент. Ако съветник отсъства от заседание на комисия с над 20 минути, е глобяван със 100 лева, а от сесия на Общинския съвет - с 250 лева. Санкциите се избягват единствено при представяне на болничен лист. 800 лева нето пък получават общинските съветници в Бургас. Според правилника за работа на местния парламент те нямат право да вземат допълнителни възнаграждения за участието си в комисии, бордове и надзорни съвети на общински фирми.

ЕК готви мерки за осигуряване на равно заплащане за мъже и жени

Европейската комисия излезе с предложение за прозрачността в заплащането. То има за цел да гарантира, че жените и мъжете в ЕС ще получа...

Общинските съветници във Велико Търново са сред малкото у нас, които не получават пари за труда си. За сметка на това кметът на старата столица е с една от най-големите заплати сред колегите му. Възнаграждението му се преизчислява на всеки три месеца, като се равнява на 70% от министерското. Така към настоящия момент градоначалникът инж. Даниел Панов взема около 4600 лева. Макар че търновските общински съветници не вземат заплати, такава се полага на председателя им. Тя възлиза на 90% от кметската, или 4160 лева. Заплатите на кметовете на кметства в общината са според броя на жителите - между 1390 и 1650 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com