Какво да сложим на трапезата, за да е добра годината

22007
Какво да сложим на трапезата, за да е добра годината
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Трапезата за Бъдни вечер е символична. Тя пресъздава магията за плодородие и за сполука. Това каза за Радио „Фокус”- Бургас Росица Топалова от Етнографската експозиция на РИМ- Бургас. По думите й, всичко, което се слага на трапезата, трябва да донесе изобилие. Слага се обреден хляб, чесън, царевица, пуканки, боб, ошав, ябълка, мед, орехи, дюли. Чесънът предпазва от зло и болести, медът е послание за сладък живот, слагат се дрянови клонки. Дрянът, орехите и бръшлянът са за здраве. Медът, пепелта и тамянът са лек за различни болести. Всички варива –ориз, боб и др. е символ на плодородие и изобилие. Нареждат се постни ястия.

Задължително са нечетен брой- 7,9,11.

Коледарите - българската празнична общност

Коледуването е обичай, познат ни още от IV век след Христа. Преминал през езическата обредност и християнството, днес той е символ на в...

Могат да бъдат сарми от кисело зеле, пълнени чушки, тиквеник. Колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Слага се и стара сребърна пара, за да е имотна годината. Обредните хлябове, според традицията, са три вида: първият е посветен на самия празник. Това е голям кръгъл хляб с украса от тесто.

Вторият е посветен на стопанството, на труда на селянина. Той е с много богата и разнообразна украса. Третият хляб е предназначен за коледарите. Той е с форма на превит кравай. Вечерята се прекадява от най-възрастния в семейството. В Бургаския край интересното е това, че за етнографската група „загорци” това е първата кадена вечеря, а в останалите две групи: „рупци” и „тронки” това е втората кадена вечеря, защото първата е на Никулден. Вечерта огънят не трябва да загасва, защото е свързан с раждането на Иисус Христос през тази нощ. В огнището гори Бъдника- крушово или дъбово дърво. Той символизира световното дърво. Ролята му е да свързва небето и земята , да подрежда света.

Бъдникът не бива да изгаря целият. Той се гаси и се слага над вратата, защото от него има магическа, целебна и предсказателна сила. Хората садят да вечерят рано, за да узреят рано житата. По време на яденето не се става. Може да става само стопанинът, но той ходи преведен, за да се превият и житата. Всичко е предназначено, за да предизвика плодородие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com