Калоян Паргов пред Actualno.com: Законопроектът на ДПС за ромите не може да се приложи

21421
Калоян Паргов пред Actualno.com: Законопроектът на ДПС за ромите не може да се приложи

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов не остана изненадан от активната работа на ДПС върху Закона за общинската собственост. Както вчера Actualno.com съобщи, от Движението за права и свободи изготвиха промени, с които на практика се обезщетяват хора, строили незаконно, когато постройките им бъдат бутнати по заповед на кмет и/или общински съвет на съответното населено място. Законопроектът на ДПС вече може да бъде намерен на сайта на Народното събрание. Специалното допъление в Закона за общинската собственост щяло да "сложи край на противоконституционните действия на кметове и общински власти, с които се събарят постройки в квартали със смесено население". Това обясни лидерът на ДРОМ и депутат от ДПС Илия Илиев.

"Всичко това се прави с предизборна цел", коментира пред Actualno.com Калоян Паргов, който е и общински съветник в столицата от групата на БСП. "И без такава поправка, съгласно Конституцията, институциите са длъжни да се грижат за гражданите си и да им осигурят дом, когато няма къде да отидат. Вкарването на такъв законопроект допълнително ще задължава общините да го правят. Те обаче ще бъдат в невъзможност да го изпълняват, тъй като не разполагат с толкова свободни жилища. И всъщност, този закон просто няма да се изпълнява", поясни Паргов.

Инициаторът за създаване на този законопроект - Илия Илиев от ДПС, е бивш общински съветник от ГЕРБ в София в периода 2007-2011 година. Още тогава той силно лобираше първо пред кмета Бойко Борисов, а след това и пред Фандъкова да бъдат отпускани жилища на ромите.

"Освен всичко друго, би било дискриминация ромите да получават общински жилища с предимство", коментира още Калоян Паргов. "Така или иначе, за да бъдат премахнати незаконните постройки, трябва да се осигури алтернатива на хората, които живеят в тях. Преди да се случи това, те няма как да бъдат разрушени. Освен това, няма как живеещите в незаконни жилища да получат адресна регистрация. Това е в противоречие със закона. Имаше един период, в който в сила беше така нареченият Принцип за търпимост. Тогава можеше да се узаконяват незаконни постройки. Това беше в началоно на мандата на Бойко Борисов. Този Принцип за търпимост обаче вече не е актуален".

Председателят на Градския съвет на БСП припомни случая с "Баталова воденица", който стигна дори до Европейския съд. През 2012-а година Европейският съд по правата на човека осъди България за действията на Столична община по изселването на ромите от столичния квартал "Възраждане". Общинската власт в София опита да премахне ромския квартал на два пъти - през 2005-2006-а и през 2008-а година. Мотивът беше, че ромите незаконно живеят на общински терен. От общината обаче не им предложиха алтернативен подслон. По тази причина Европейският съд реши, че държавата няма право да изважда хората от "Баталова воденица”, понеже ще наруши правото им на дом и на личен и семеен живот, без да им присъжда обезщетения. И ромската махала си остана в центъра на София.

"За това място Столична община дори има инвестиционни намерения", обясни Калоян Паргов. "През "Баталова воденица" трябва да преминава голям булевард, който да свързва "Стамболийски" и "Гешов". Но реализацията на този проект не може да бъде започната, тъй като общината не разполага с достатъчно жилища, в които да премести ромите, ако събори постройките им в махалата. Ние, общинските съветници от групата на БСП, многократно сме поставяли този въпрос. И ще продължаваме да търсим начин за разрешаването на проблема. Но това няма да стане с подобен законопроект, като внесения от ДПС".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com