Каракачанов: Няма логично обяснение да се следи с кого разговаряме

2263
Каракачанов: Няма логично обяснение да се следи с кого разговаряме
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на мерките на правителството, разпространението на коронавирус у нас е ограничено. Смятам, че мерките са правилни и целят колкото се може по-малко хора да бъдат заразени и броят на жертвите да бъде минимален. Трябва, обаче, да мислим за живота и след това“. Това заяви в студиото на „Плюс Минус“ по Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него отсега е разумно да се мисли за икономическото развитие след кризата с коронавируса. „Тази ситуация ще мине – дали след месец, два или три, трябва да се мисли за икономиката след това. За мен е важно доходите на гражданите да бъдат защитени“, заяви той, като допълни, че има и по-смели идеи. По думите на Каракачанов е изключително важно да се помисли за развитието на селското стопанство у нас. „Българското земеделие беше изоставено на принципа пазарът да определя всичко. Вследствие на това стана така, че земята се държи от не повече от 300 човека, а това го няма и в банановите републики. Тази земя е основният ни ресурс, а я използваме по най-примитивния начин. Арендаторите нямат никакъв интерес извън пшеница, царевица, слънчоглед, а преди и рапица. Няма зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство, а оттам няма и преработвателна промишленост, която да задържи хората в страната. Големите арендатори предпочитат да си взимат субсидийката на декар и нямат интерес да развиват други сектори. Вследствие на това селата се обезлюдават, населението там се пролетаризира или алкохолизира, а голяма част бягат на Запад и работят пак в земеделието, но на онези страни“, допълни Каракачанов. Той цитира проучване от 40-те години, според което земята в България може да храни 32 милиона души, а вместо това ние внасяме, боб, леща, зеле и всичко останало.

Каракачанов сравни нарушаването на карантината с тероризъм

"Армията вече прави каквото може по отношение на извънредното положение. Имаме 5 военни болници, колкото са и във Франция. Но спрямо на...

Военният министър бе категоричен, че като свърши извънредното положение, на фирмите ще е нужен поне месец, за да си стъпят на краката и да започнат да възстановяват дейността си. „Ако сега банките ги натиснат, ще ги фалират и унищожат. Така ще напълним например Германия с още работна ръка“, заяви той. Каракачанов лансира и още една идея – да се раздават ваучери, които да важат за българските курорти. „Да стимулираме българите с ваучери да ползват родни туристически услуги и да се подпомогне нашия туризъм.  Така с парите, които ще отпуснем, ще подпомогнем нашия туризъм, а не чужди държави“, каза още той.

По въпроса за подслушването на телефоните, за което през последните дни се чуха опасения след приемането на Закона за извънредното положение, той обяви, че те ще е използват за проследяването на хора, които са под карантина. Каракачанов изрази надежда, че няма да има злоупотреби и да се следят гражданите кой с кого говори и какви сайтове посещава. „Това са неща, дебатирани в парламента. Ако ние с вас сме заразени и си говорим от вкъщи, не разпространяваме вируса. Въпросът е да не се обикаля по улиците. За мен да се следи с кого разговаряме няма логично обяснение. Надявам се да няма злоупотреба“, допълни той като уточни, че самият той е дори за още по-строги от сега приетите.

Военният министър обясни отново, че армията може да помага на полицията. „Например, ние можем да изпратим 400 човека да пазят зелената граница и по този начин да освободим ресурс на МВР за охрана на обществения ред. Само в София над 100 жандармеристи охраняват посолствата. Това също може да се поеме от армията, а полицаите да отидат да охраняват в гетата. Може да се направят и съвместни патрули – полицаят да задържа, военният да го подпомага“, уточни още Каракачанов. По думите му разчетите сочат, че Министерство на отбраната е в състояние да изпрати в помощ на гранична полиция близо 2 400 човека. „Практика в това отношение има – 2016 до 2018 армията участваше в охраната на границата и опитът показа, че там, където беше армията, нямаше пробиви. Може да разширим дори тези разчети и да изпратим 5 000 човека, в случай, че се наложи“, допълни той.

Военният министър отново подчерта, че мерките, военнослужещи да стават и 40-годишните, както и увеличаването на срока на службата с още 3 години за тези, които желаят, няма да реши изцяло проблема с некомплекта на армията. „Единственото решение е връщане на наборната военна служба“, за пореден път обяви той.

Каракачанов: Няма нужда от намесата на армията

Спекулациите, че предстои въвеждане на военно положение у нас, бяха разсеяни от министър на отбраната Красимир Каракачанов по Канал 3. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com