Каракачанов: Политиците не бива да се месят в БНР

1645
Каракачанов: Политиците не бива да се месят в БНР
Снимка: БГНЕС

Скандалът в Българското национално радио (БНР) трябва да прерасне в дебат за цялостното състояние на журналистиката у нас, който да се води не от политиците, а от журналистическата гилдия. Политиците не трябва да се месят в работата на БНР, но също така то не може да е частна собственост на "определени групички и неправителствени организации". Тази теза разви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Не бива да се счита, че радиото е някаква частна и НПО собственост на някакви групи от хора, то е национално. Никой не може и не трябва да си мисли, че под хубавата мантия на свобода на словото може да прави каквото си иска, защитавайки само едни определени идеи или едно определено виждане в обществото за живота.

Силвия Великова: След такава криза все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси

Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си. След такава криза обаче все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси, защото ...

От друга страна, не би следвало нито една политическа формация, още по-малко изпълнителната власт, да налага каквото и да било решение – било кадрово, било програмно на работещите в националното радио и националната телевизия", каза Каракачанов, който изтъкна, че в миналото е работил в БНР.

По думите му радиото не бива да се превръща в "частна собственост на групички и НПО-та с извратени разбирания за света, защото точно това се случва".

От думите му се разбра, че е недоволен от едностранчивото отразяване на определени социални теми като правата на ЛГБТ общността и на ромската общност.

"Аз толкова плювни по теми по отношение за гей парадите, по отношение на цигарите не съм чул от какви ли не, отколкото от ваши колеги в радиото. Извинявайте, ама тяхната работа не е да правят оценки. Тяхната работа е да предават фактите такива, каквито са, а не да заемат политическа страна и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират, или не ги разбират, си е тяхна работа, но могат да си имат убежденията, нека си ги държат вкъщи", смята вицепремиерът.

По думите му свободата на словото не бива да се представя като параван, зад който се крият частни интереси. "Виждаме, че и немалка част от частните медии се превръщат в бухалки и в политически инструменти. Но те са частни. Това не е морално, но да кажем, че собственикът плаща и си поръчва музиката", смята Каракачанов.

Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов

Редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това става заради сканда...

Той нападна в ефир арестувания заради заснемане на полицаи по време на работа фоторепортер на изданието Клуб Z Веселин Боришев.

"Имаше един инцидент с един фотограф, който беше нападнал полицай и вашите колеги скочиха за свободата на словото. Извинявайте, но пиян човек да скача на полицай, да обижда полицай и същите тези хора ми говорят, че били демократи и защитавали демокрацията и свободата на словото.

Тук не става дума за свобода на словото, а за хора, които смятат, че освен техните убеждения другите хора нямат право на свои убеждения и могат да правят каквото си искат в името на някакви си свои разбирания. Това не го разбирам и няма да го подкрепя никога в живота си", посочи Каракачанов.

Според Каракачанов журналистическата гилдия и СЕМ трябва да намерят изход за ситуацията в БНР.

"Политиците нека останат две крачки в страни. От дебата за проблемите в националното радио би ми се искало да се роди един истински дебат за журналистиката и за нейното състояние и ниво в България като цяло", обобщи Каракачанов.

Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР е станало след инструктаж

Грешка е да се смята, че случилото се в БНР е минало без инструктаж, заяви пред националното радио д-р Николай Михайлов – психиат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com