X
 
 

Каракачанов: Политиците не бива да се месят в БНР

1202 6
photo of Каракачанов: Политиците не бива да се месят в БНР
Снимка: БГНЕС
Скандалът в Българското национално радио (БНР) трябва да прерасне в дебат за цялостното състояние на журналистиката у нас, който да се води не от политиците, а от журналистическата гилдия. Политиците не трябва да се месят в работата на БНР, но също така то не може да е частна собственост на "определени групички и неправителствени организации". Тази теза разви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Не бива да се счита, че радиото е някаква частна и НПО собственост на някакви групи от хора, то е национално. Никой не може и не трябва да си мисли, че под хубавата мантия на свобода на словото може да прави каквото си иска, защитавайки само едни определени идеи или едно определено виждане в обществото за живота.

Силвия Великова: След такава криза все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси

Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си. След такава криза обаче все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси, защото ...

От друга страна, не би следвало нито една политическа формация, още по-малко изпълнителната власт, да налага каквото и да било решение – било кадрово, било програмно на работещите в националното радио и националната телевизия", каза Каракачанов, който изтъкна, че в миналото е работил в БНР.

По думите му радиото не бива да се превръща в "частна собственост на групички и НПО-та с извратени разбирания за света, защото точно това се случва".

От думите му се разбра, че е недоволен от едностранчивото отразяване на определени социални теми като правата на ЛГБТ общността и на ромската общност.

"Аз толкова плювни по теми по отношение за гей парадите, по отношение на цигарите не съм чул от какви ли не, отколкото от ваши колеги в радиото. Извинявайте, ама тяхната работа не е да правят оценки. Тяхната работа е да предават фактите такива, каквито са, а не да заемат политическа страна и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират, или не ги разбират, си е тяхна работа, но могат да си имат убежденията, нека си ги държат вкъщи", смята вицепремиерът.

По думите му свободата на словото не бива да се представя като параван, зад който се крият частни интереси. "Виждаме, че и немалка част от частните медии се превръщат в бухалки и в политически инструменти. Но те са частни. Това не е морално, но да кажем, че собственикът плаща и си поръчва музиката", смята Каракачанов.

Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов

Редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това става заради сканда...

Той нападна в ефир арестувания заради заснемане на полицаи по време на работа фоторепортер на изданието Клуб Z Веселин Боришев.

"Имаше един инцидент с един фотограф, който беше нападнал полицай и вашите колеги скочиха за свободата на словото. Извинявайте, но пиян човек да скача на полицай, да обижда полицай и същите тези хора ми говорят, че били демократи и защитавали демокрацията и свободата на словото.

Тук не става дума за свобода на словото, а за хора, които смятат, че освен техните убеждения другите хора нямат право на свои убеждения и могат да правят каквото си искат в името на някакви си свои разбирания. Това не го разбирам и няма да го подкрепя никога в живота си", посочи Каракачанов.

Според Каракачанов журналистическата гилдия и СЕМ трябва да намерят изход за ситуацията в БНР.

"Политиците нека останат две крачки в страни. От дебата за проблемите в националното радио би ми се искало да се роди един истински дебат за журналистиката и за нейното състояние и ниво в България като цяло", обобщи Каракачанов.

Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР е станало след инструктаж

Грешка е да се смята, че случилото се в БНР е минало без инструктаж, заяви пред националното радио д-р Николай Михайлов – психиат...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Правилно в БНР нетрябва да се месят политиците, а само хляб, питки и погачи. Така че носете си брашно в БНР за месене!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Те, политиците, не бива да се месят и на много други места, но пуста лакомия! Ако се месеха само където трябва, всички щяхме да бъдем доволни и даже държавата ни щеше да е между водещите!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  П.П. Тогава даже и македонците щяха сами да пожелаят да се нарекът българи!
  : 0 !
 • време е за медия ''Н.В.Работодател=Данъкоплатец'' 3 време е за медия ''Н.В.Работодател=Данъкоплатец'' преди 1 месец Профил на трол?
  Властта въвежда данък "телевизор и радио" за всички, които имат електромер. ГЕРБ не намалиха нито един важен данък за 10 г., а се пишат за ''десни''
 • 2 "Къв си ти, бе?! 'Що ни снимаш?" - указ от 1963 г. се използва до днес срещу инакомислещи преди 1 месец Профил на трол?
  Версията на ШЕКМБЕ ВОЙВОДА = на вресията на униформените: снимал ги без разрешение, в нетрезво състояние и ги обиждал...Хулиганство ли е да снимаш полицаи докато са на работа? Могат ли да те арестуват за това и да те изправят пред съда?Журналистът е арестуван в градинката пред хотел "Рила" малко преди да отиде на поредния протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор пред Съдебната п виж още ›› алата.Въпреки че той е представил журналистическа карта пред полицаите, те го задържат за 24 часа в Първо РПУ. Заповед за задържане не му е представена.На следващия ден Боришев е изправен пред Софийския районен съд по бързата процедура, предвидена в Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ) от 1963 г. Магистратите го оправдават и фоторепортерът е освободен без никаква санкция. НО ТОВА НЕ ПРЕЧИ КАРАКАЧАНОВ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ - ЧЕ ИСКА И СОФИЯ ДА УПРАВЛЯВА - Случаят с Веселин Боришев ЗАВЪРШИ с извинение от ръководството на МВР още през уикенда - агент иван къде живее или по-точно кога - май си е още в миналия мил на сърцето му век в руската колония задунайка
 • Каракачанов: ''Журналистите да не ми глаголстват, БНР не е частно'' 1 Каракачанов: ''Журналистите да не ми глаголстват, БНР не е частно'' преди 1 месец Профил на трол?
  Работата на журналистите таварищ ДС-КГБ агент Каракачанов е да ви питат за всичко,което касае държавата и нас, данъкоплатците ,а вие да отговаряте адекватно, а не с клишета и нищо съществено да не казвате.И не забравяйте,че и вие взимате огромните си заплати и други екстри от нашите данъци .Тъй че не се самозабравяйте, ами слагайте каската, за да се пазите от камъните