КЕВР няма да допусне рязко повишаване цената на ВиК услугите

810
КЕВР няма да допусне рязко повишаване цената на ВиК услугите
Снимка: Thinkstock

На открити заседания КЕВР обсъди внесени заявления от ВиК оператори за утвърждаване цени на водоснабдителните и канализационни услуги. Разгледани бяха докладите на работните групи по ценовите предложения на "Водоснабдяване и канализация - в ликвидация" ЕООД, гр.Пазарджик и на „Верила Сървис“ АД, съобщиха от КЕВР.

Докладите на работните групи бяха предварително публикувани на интернет страницата на регулатора в съответствие с нормативните изисквания. Непосредствено след откритите заседания, КЕВР проведе обществени обсъждания по ценовите заявления на двете ВиК дружества, в които участва и представител на Националния браншови синдикат "Водоснабдител" – КНСБ. Окончателните решения по внесените ценови заявления ще бъдат публикувани след закритото заседание на КЕВР на 31.10.2106 г.

След заседанията председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира пред представители на медиите внесените ценови предложения на ВиК дружествата за новия регулаторен период 2017-20121 г. „С нашите решения Комисията няма да допусне рязко повишаване цената на ВиК услугите. Регулаторът ще се произнася по постъпилите предложения след изключително критичен, внимателен и обективен анализ и ще следва принципа за защита на обществения интерес. Това означава, че ще търсим балансирани решения и ще отчитаме не само исканията на ВиК операторите, но и възможностите на потребителите да ползват и заплащат ВиК услугите“, заяви доц. Иван Иванов.

Показателен за критичния подход на Комисията е фактът, че голяма част от новите бизнеспланове на дружествата и ценовите им предложения са върнати на техните вносители поради недостатъчната им обосновка и липсата на яснота за начина на осигуряване на заявените инвестиции. „Комисията ще бъде напълно безкомпромисна и няма да се съобрази с искания, за които няма обективни доказателства по всички ценообразуващи фактори“, каза доц. Иван Иванов. Той изрази категоричното си становище, че в анализите на бизнесплановете експертите и членовете на Комисията ще отчитат стриктно районите, където исканите цени достигат границата на социалната поносимост за населението и няма да бъде допуснато този праг да бъде надвишен.

КЕВР проведе и открити заседания във връзка с постъпили заявления за издаване и прекратяване на лицензии за дейността „търговия с електрическа енергия“. Без възражения от страна на вносителя беше одобрен докладът на работната група във връзка с подаденото от „Мини Марица-Изток“ ЕАД заявление за издаване на лицензия за дейността „търговия с електрическа енергия“. Заявлението е внесено поради изтичане на срока на досегашната 10-годишна лицензия за тази дейност на 20.11.2016 г. Окончателно решение Комисията ще вземе на закритото си заседание на 20.10.2016 г.

С цел разширяване на публичността и прозрачността на дейността на регулатора, откритите заседания и обществените обсъждания бяха излъчвани онлайн на интернет страницата на КЕВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com