КЕВР: Няма нарушения в сметките от "Топлофикация София" за ноември

1351
КЕВР: Няма нарушения в сметките от "Топлофикация София" за ноември
Снимка: Thinkstock

Проверката на КЕВР на фактурите на “Топлофикация София” за ноември не е установила нарушения при прилагане на цените, обяви енергийният регулатор. Проверката беше назначена от председателя на комисията Иван Иванов след 35 жалби, припомня 24 часа.

Част от клиентите на столичната топлофикация, които подадоха възражения срещу сметките за ноември, не са се информирали за принципите на дялово разпределение на топлинната енергия, както и за начина на формиране на прогнозните им месечни начисления. Те не са отчели коректно факторите, които пряко или косвено влияят върху месечните им задължения. Това се разбира още от съобщението на енергийния регулатор. Хората, подали жалбите, не са отчели и различните условия, при които са поставени клиентите с реални и прогнозни месечни сметки, както и че лихва за просрочено плащане се начислява само при реален месечен отчет и след изготвяне на годишната изравнителна сметка.

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие доклада за извънредната проверка на „Топлофикация София“ ЕАД относно ...

Според КЕВР клиентите не проявяват интерес и инициатива да заявят реален месечен отчет на уредите за дялово разпределение. С това би отпаднало в голяма степен и подозрението за спекулативно формирани месечни сметки. Комисията е предписала да се извърши преглед на настройките на системите за автоматично регулиране в абонатните станции и при необходимост те да се прецизират.

КЕВР е установила, че потреблението на топлинна енергия през ноември 2020 г. е повишено с 40,74% в сравнение с ноември 2019 г. Средномесечната температура през ноември 2020 г. е с 4,3 градуса по-ниска от същия месец на 2019 г. Сегашният отоплителен сезон е започнал на 28 октомври, докато предходният - на 5 ноември 2019 г. Ползването на парно се е повишило и заради по-големия брой клиенти, работещи от вкъщи и дистанционната форма на обучение на децата. Проверката не е установила неспазване на общите условия за продажба на топлинна енергия от “Топлофикация София” на клиенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com