Кирилов не прие избора на НПО в съвета за мониторинг на съдебната система, обяви нов жребий

1990
Кирилов не прие избора на НПО в съвета за мониторинг на съдебната система, обяви нов жребий
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не прие проведената процедура за избор на неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Той мотивира своето решение с обстоятелството, че жребият е проведен единствено между двама представители на неправителствени организации – Български институт за правни инициативи /БИПИ/ и Сдружение "Форум".

Това е станало въпреки че е бил даден допълнителен срок до края на извънредното положение, за да се разшири максимално кръгът на кандидатите. Поради извънредните обстоятелства се приема, че не всички потенциални кандидати са имали възможността да подготвят участието си в тази процедура, съобщиха от правосъдното министерство. В тази връзка министърът насрочва нова процедура по чл. 7 от ПМС №240/2019 г. и предоставя нов 60-дневен срок на всички юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на обществено-полезна дейност.

Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг, но формално процедурата не е приключила

Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма по сътрудничество и оценка т. нар CVM , по който в края на миналата година получихме...

Жребият определи Български институт за правни инициативи за член на Гражданския съвет към Съвета за сътрудничество по съдебната реформа. Само шест часа по-късно министърът на правосъдието Данаил Кирилов отмени избора и откри нова процедура, като дава нов срок от 60 дни за кандидатиране. От "Дневник" напомнят, че за избора на Българска търговско-промишлена палата, която спечели жребия за член от квотата на работодателските организации, министърът не е предявил претенции.

След решението на Данаил Кирилов от БИПИ излязоха с позиция на страницата си. "Необяснимо е защо това не се отнася и до представителите на работодателските организации, при които отново беше определена организация чрез жребий между две. Разбираме, че обективността и критичността в работата ни през годините ни прави неудобна организация. В същото време, поведението на министъра и реакцията на министерството показват липсата на професионализъм, субективизъм и хаос в работата на Министерство на правосъдието", се казва в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com