КНСБ: Данъците и доходите да са централни теми в предизборния дебат

4775
КНСБ: Данъците и доходите да са централни теми в предизборния дебат
Снимка: БГНЕС

Една от централните теми на предизборния дебат би трябвало да е данъчната система и нейната справедливост, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Всички очаквания на хората за промени дълбоко се коренят в чувството за несправедливост. В основата стои необходимостта от по-справедливото преразпределение от публичните средства“, посочи Димитров пред участниците в пресконференция, посветена на Меморандума на КНСБ за Справедливи доходи и данъци.

КНСБ: Да се въведе мярка 75 на 100, която да замени 60/40

Да се въведе мярка „75 на 100“, която да замени досегашната „60 на 40“, и да действа до края на годината - това...

От синдиката предлагат стартиране на дебат за промяна в данъчната система, формулата за която са означили като „15 + 15 + 15 + Необлагаем минимум“. Предложението включва въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, 15% данък върху доходите на физически и юридическите лица, както и намаляването на общата ставка на ДДС от 20% на 15%.

Според КНСБ потребителската данъчна тежест към момента е твърде висока, дори непосилна за една част от обикновените работници, както и е непропорционално разпределена.

В момента съотношението на приходи от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29% към 71%. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, смята Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС. За пример той посочи постигнатото съгласие от страните в Г-7, които се договориха за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%.

Водещ експерт на Слави Трифонов намекна за важни промени в данъчните закони

Идва моментът за промяна на данъчните закони с цел стимулиране на инвестициите и на потреблението. Тази законодателна инициатива е изця...

От КНСБ напомниха и за някои други свои предложения – поетапно увеличение на максималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху финансовите транзакции, повишаване на данък „дивидент“ от 5% на 10%, въвеждането на т. нар. дигитален данък, както и въвеждането на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите.

От синдикатите настояха и за ускорен ръст в заплатите, средногодишно с 12,5%, като на преден план изведоха нарастването на минималната работна заплата с 17,5% за година. Така те смятат, че ще постигне съотношение минимална-средна заплата от 50% към 2025 г., а поне половината от наетите ще получават „заплата за издръжка“ към 2022-2023 г. От КНСБ категорично подкрепят проекта за Директива за адекватни минимални работни заплати в ЕС, призовавайки това да направят и бъдещите парламентарно представени партии и членове на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com