КНСБ: Повишаването на пенсиите трябва да спазва принципите на осигуряването

1579
КНСБ: Повишаването на пенсиите трябва да спазва принципите на осигуряването
Снимка: iStock/Guliver

Публичното оповестяване на намерения за промени в пенсионното осигуряване, които не са били предварително обект на сътрудничество и консултации със социалните партньори, е недопустимо и в разрез с утвърдените международни и европейски норми и практики, заявяват от КНСБ в свая позиция.

Синдикатът признава правото на политиците да обсъждат и разглеждат различни варианти за подобряване размера на пенсиите, но настоява това да става при спазване на изискванията на закона, както и на ангажиментите, поети от Правителството с Националното тристранно споразумение от 17 юни 2020 г..

Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат в управляващата коалиция

Минималната пенсия да се вдигне с 50 лева и да е 300 лева на месец от началото на следващата година. Паралелно с това да бъде направено...

КНСБ от години отстоява позиция, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, респективно пенсионер. В тази връзка ежегодно при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване Конфедерацията аргументира и дава конкретни предложения, както за допълнителни приходи, така и за увеличение на всички пенсии чрез повишаване на споменатия коефициент. Синдикатът е готов с предложенията си за 2021 г. (повишени приходи от вноски, минимална пенсия на ниво 45 на сто от МРЗ за страната, максимален осигурителен доход, увеличен с ръста на МРЗ, повишена максимална пенсия и пр.), но изчаква параметрите на макроикономическата прогноза на Правителството, за да съобрази с тях конкретните си разчети, заявяват от синдиката.

В позицията си КНСБ отбелязва, че ще остане силно ангажирана с предложения за повишаване адекватността на пенсиите, но категорично се противопоставя на т.нар. преизчисление, при което в разрез с всички правила се определят наново пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за целта се прилага осигурителен доход, формиран в последните няколко години (2019 г., както се съобщава от медиите) от сегашните работещи. Този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и „насилва“ солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии. При него, противно на всяка логика, едни елементи на приноса (индивидуалният пенсионен коефициент) остават определени на база на доходите по време на трудовата дейност на лицата, а други (осигурителният доход, който се ползва за изчислението на пенсията) в последствие ще се променя с такъв, който е формиран в период далеч след пенсионирането. Синдикатът не познава законодателство и практика в страните с организирани солидарни осигурителни системи, които да допускат неколкократно определяне на нов размер на пенсиите при прилагане на различни и несъпоставими изходни параметри. Поддържането на покупателната способност на отпуснатите пенсии държавите масово осъществяват чрез т.н. осъвременяване при отчитане на инфлационните процеси и с оглед нарастването на общественото богатство и/или осигурителни приходи.

Т. нар. преизчисление, въз основа на произволно избран среден осигурителен доход (за 2019 г., както съобщават медиите), ще бъде сигурен начин работещите и осигурени днес лица да загубят интерес и стимул да се осигуряват върху реалните си доходи. Те ще очакват и ще настояват след време и техните пенсии да се определят наново, като се приложи осигурителен доход, във формирането на който не са участвали. Така и без това сериозният дял на сивата икономика и укриването на доходи ще получат „поле“ за развитие.

КНСБ призовава отговорните политици и институциите да привлекат експертния капацитет на професионалистите и специално на социалните партньори, преди да решат и оповестят публично намеренията си в сферата на пенсионното осигуряване.

Борисов: 50 лв. бонус за пенсионерите и през октомври (ВИДЕО)

Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com