Кой иска противоконституционна организация да провежда военни учения в България? (ВИДЕО и СНИМКИ)

32011
Кой иска противоконституционна организация да провежда военни учения в България? (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: стопкадър

Ако някой от нас излезе с автомат на улицата и заяви, че ненавижда Конституцията, вероятно до няколко минути ще бъде отведен за разпит. Също така би станало, ако някой от нас опита да си направи "своя територия" в гората, твърдейки че пази страната. До минути ще бъдем арестувани и ще ни бъде заявено, че България има армия и полиция, които се грижат за страната. И това е така. Ето защо всеки опит да се отнемат функциите на държавата е незаконен и против Конституцията. Но някои хора успяват да избегнат правосъдието и да се показват като инстанция, стояща над закона и страната. Точно преди един месец в престижния разследващ сайт Bellingcat беше публикуван обширен материал за прото-милицията, базираната в граничния район между България и Турция, известна като БНО Шипка. Данните, които бяха събрани – включително информация, идваща от българските служби – показват притеснително пренебрежение към организация, поддържаща близки отношения с руски военни инструктори, свързани с руското военно разузнаване и крайнодесни екстремисти, имащи забрана за влизане в европейски държави. Месец по-късно, темата продължава да предизвиква реакции извън България сред официални лица в ЕС и НАТО, но в София – въпреки желанието на хора в институциите да се реагира - се пази мълчание.

За мнозина у нас БНО представляват група от неуравновесени хора, които се мислят за защитници на България от "нашествениците", идващи през турската граница. Техните членове смятат, че държавата не си върши работата, че сме изправени пред Апокалипсис, предизвестен от бежанската криза. Въпреки че има гранични власти, полиция, служби, хората от БНО аргументират съществуването си с "неадекватността" на правителството.

След 2015 година, когато бежанската вълна от войната в Сирия достига сериозно европейските граници – в това число и България – организации като БНО започват да се представят като "ловци на мигранти". Именно с тази мантра те са представени в български и чужди медии, привлечени от този нов феномен. Повечето журналистически екипи не задълбават за мотивите на тези хора, въпреки че самото присъствието на подобни прото-милиции е в нарушение на българските и европейски закони, а също и незачитане на държавната власт.

Източник: Ivo Borisov/Facebook

Благодарение на липсата на видима реакция от страна на институциите, след 2016 година подобен тип групи заживяват свой собствен живот. Макар немалка част от българското общество да гледа с недоверие събитията по границата, малцина биха се включили лично в крайни и насилствени действия. Все пак, подобни "доброволчески патрули", както описват членовете си БНО, изграждат мрежа със симпатизанти в търсене на одобрение отвън. Посланията им през Facebook, уебстраниците им и YouTube, са отправени към ултранационалистически структури в Европа, фашистки организации, крайнодесни екстремисти и Русия. Скоро те получават това внимание и много повече – в районите, където оперира БНО в Бургаско и Странджа, пристигат военни инструктори, членове на крайнодесни групи от европейски страни и личности, които при всички други положения биха предизвикали реакция на силите за сигурност у нас. Има сериозни податки, че терористът от Крайстчърч в Нова Зеландия Брентън Тарант, който уби 50 души в две джамии, е вдъхновен от БНО и сръбски националистически групи, а оръжието, с което извършва терористичната атака, е същото, с което БНО провежда част от ученията си.

Вече четири години организацията обаче успява да се задържи без да бъдат предприети сериозни действия срещу нея, въпреки че нейни членове участват в побой (за който наскоро бяха осъдени от Бургаския съд), тормоз, атаки и заплахи срещу журналисти и публични личности. Самата организация БНО открито призовава за промяна на политическия ред и не одобрява Конституцията – основния закон на България.

Тези сигнали не са достатъчни, за да предизвикат по-сериозно разследване през последните години. В медийното пространство почти няма материали за тази група, а отношението в институции е по-скоро "по-добре да променим темата". На фона на всичко това, има два основни въпроса на първо време: защо хора се присъединяват към такива групи и защо на територията на България е допуснато пристигането на хора, членуващи в екстремистки организации, които в горите на Странджа получават обучение от военен инструктор, свързан с въоръжените сили на Русия?

Полезно е като начало да погледнем към идеите на БНО. Сайтът на организацията и техните страници в социалните мрежи (включително групата им във Viber, която създадоха наскоро), представляват микс от идеологии, които отправят предизвикателство към конституционния и политически ред на България. Тяхната т.нар. платформа съдържа призиви за спиране на "геноцида на българския народ" и предупреждава за "правото на бунт срещу нелегитимното правителство". Също така, има призиви за забрана на политическите партии и наказание за "безполезния политически елит". В пропагандата си те залагат на социалистическата носталгия, смятат, че Народната република е добро решение за сегашните проблеми и насочват вниманието си към най-крехките и отслабени групи от обществото, които най-силно чувстват върху себе си липсата на пари и възможности. По този популистки начин групи като БНО успяват да намерят симпатизанти не само сред по-възрастните, но и младежи, участващи в ученията им.

Доктрината на организацията копира други подобни групи в Западна и Източна Европа, които клонят към Путинова Русия. Материалите им включват сензационни и алтернативни новини, които показват "заплахата за България и европейската цивилизация", "терор срещу българи в Украйна" и "украинския терор в Донбас". На страниците им се публикуват антисемитски и расистки статии, конспиративни теории и т.н.

Втората част от идеите им напомнят тези на проруската пропаганда, не само като съвпадение в публикуването в руски медии и в страниците на БНО, но и директното споделяне на материали без превод от руски, които са насочени срещу ЕС, НАТО и демокрацията. Всички тези материали са комбинирани с категорични призиви за мобилизация и раздаване на оръжия на цивилното население в България, като се посочват бунтовниците в Украйна като добър пример.

Мнозина журналисти и дори представители на институции пренебрегват съществуването на подобен род организации у нас, защото са "просто ловци на мигранти" и "нехранимайковци". Откритите атаки срещу политическия ред и Конституцията не предизвикват внимание, защото "има и други подобни" организации. Наистина има такива организации, които съществуват отдавна – тогава защо да обръщаме внимание сега?

Тук идва един от важните моменти в разследването в Bellingcat: никоя друга група у нас не е имала толкова близки и явни отношения с руски военни и инструктор, свързан с ГРУ (военното разузнаване на Русия).

Според един от източниците от българските служби, цитирани в материала, "в началото БНО са смятани за клоуни и лунатици, които не представляват сериозна опасност". Според същия този източник, промяна в отношението на службите у нас, както и на европейско ниво, започва след 2016 година, когато видимостта на организацията се увеличава и започва обвързването с чужди групи. В България започват да прииждат членове на крайнодесни екстремистки групи, които като туристи посещават първо София и Шипка, а след това се срещат с представители на националистически групи – в това число и БНО.

Снимка 2: Член на БНО по време на учение. Използва AR-15, същото оръжие като на терориста от Нова Зеландия Брентън Тарант

Макар тези хора да са членове на движения, които са на ръба на легалното в техните страни, в България влизат като туристи. Властите обаче започват да разбират, че за фашистки и неонацистки групи, които изпращат свои симпатизанти, България се превръща във важен елемент от пропагандата. Балканите като цяло заемат централно място в идеологията на новите крайнодесни движения – както терористът в Нова Зеландия, така и норвежецът Андерш Брайвик правят препратки към Балканите в своите манифести.

През 2018 година българските служби – най-вече силите за сигурност, военните и полицейските сили - вече наблюдават постоянно БНО. Става ясно, че са засечени потенциални пратки с оръжие, влезли през Варна и Бургас, които са предназначени за "граничните патрули", т.е. БНО. Част от това оръжие после става видимо от клипове на организация, публикувани по техни групи и страници, показващи военни учения в района на хижа "Свежен" и Странджа.

Въпреки че няма яснота колко точно крайнодесни екстремисти са минали на обучение у нас, службите са категорични, че учения е имало. Някои членове на тези групи публикуват снимки от посещението си в България. На една от тези снимки се вижда AR-15 – оръжие, което се произвежда и в България от завод "Арсенал" и е използвано от Брентън Тарант в Нова Зеландия. Тарант със сигурност е посещавал страната ни няколко месеца преди извършването на масовото убийство в Крайстчърч, като според българските служби той се е виждал с националистически формации, макар това да не беше съобщено официално.

Сред западноевропейските приятели на БНО най-известна е Татяна Фестерлинг и за нея е писано достатъчно – тя служи като връзка между българската организация и чужди формации. По-интересни са други граждани на европейски страни, които остават встрани от медийния интерес през 2016-2017. Един от тези хора е Джим Доусън, известен във Великобритания като идеолог на екстремисткото крайнодясно. Самият той е обвързан с международната организация "Рицари тамплиери" (Knights Templar International, KTI), с която е свързан и норвежецът Андерс Брейвик. При запитване "Рицари тамплиери" отричат връзка и казват, че те са различна организация и имало други по-малки групи, които носят същото име. Доусън посещава няколко пъти България заедно с друго познато лице от британското крайно дясно – Ник Грифин.

Снимка 3: Доусън със сръбски участник в БНО

"Рицари тамплиери" и Доусън изпращат помощи на БНО, в това число бронежилетки и униформи. Във видео от 2016 година, Доусън призовава още хора да се присъединят към БНО и да се "сражават". "Рицарите" са по своята същност религиозна организация, със силни връзки в Източна Европа, Великобритания и САЩ. Те са силно антидемократични, антисемитски и ислямофобски настроени и поддържат близки контакти с руски групи, с които участват на крайнодесни форуми като Международния руски консервативен форум. Някои от участниците на форума публично изразяват подкрепата си за "антиевропейски бунт".

"Рицари тамплиери" са помагали финансово на групи на Балканите и не за първи път са обект на скандали. През 2015 година унгарските медии разкриват намеренията на организацията да се обвърже с радикални фракции в Будапеща – впоследствие унгарските служби изгонват членове на групата. В Република Сръбска и Косово също предизвикват проблеми с властите. През 2015 година "Рицарите" изпращат свои хора в Сирия, където се виждат със Сирийската социалнационалистическа партия (SSNP)– една от най-активните фракции, сражаваща се в подкрепа на режима на Башар Асад. По време на сирийското си посещение, те се срещат със самия Асад и други официални лица от партията Баас в Дамаск и Латакия. БНО също изпитват симпатия към сирийското правителство, като участват в съвместни демонстрации с членове на про-Асад сирийци във Варна.

В търсенето на европейска легитимация, БНО се свързва с т.нар. Cyberpol и Европейския център за информация и сигурност, ръководени от Рикардо Барецки. Нека не се бърка Cyberpol с Europol – нямат нищо общо, макар Барецки да опитва да си предлага услугите. Все още не е ясно кой точно седи зад тези организации и още по-странно е, че Барецки идва като гост по време на българското европредседателство.

И ако присъствието на крайнодесни на територията на България предизвиква интереса на службите, то участието на руски военен инструктор светва "червената лампа". В специално видео от БНО, публикувано след 17 май, те защитават присъствието на този инструктор, който бил "на почивка в България" и материалът в Bellingcat пуска слухове и спекулации.

Снимка 4: Игор Зорин в централата на ГРУ

Въпросният инструктор се казва Игор Зорин и обучава във военно дело членове на БНО. Според информация от руското министерство на отбраната, Зорин е ветеран от елитните спецчасти и военен специалист. Той също така е бил член на звено в руското военно разузнаване, ГРУ.

Дейността на Игор Зорин е наситена. Той води семинари за руската армия, посветени на военна тактика и бойни умения. Провежда учения не само в България, но и във Филипините, Украйна и Северна Корея. Най-вероятно връзката между БНО и Зорин е Евгений Щеголихин – руски гражданин, който живее в Бургас. Завършил военния факултет на Държавния университет в Томск, Щеголихин не за първи път се появява в скандал. През 2016 година той и други членове на БНО атакуват украинци, протестиращи срещу посещението на свързваните с Путин рокери от "Нощните вълци".

Друга връзка със Зорин е Тимур Сейфетдинов, който живее в Свети Влас. Той е засичан често в присъствието на лидерите на БНО и Щеголихин. И двамата руснаци имат връзки с бивши военни и специалисти по военна тактика – специалностите, които заемат място по време на ученията на БНО.

Засега БНО е определяна като прото-милиция – т.е. остава малко, докато се превърне в истинска милиция от военен тип, който едва ли ще се ограничава до "борба с миграцията" и "граждански арести", предвид това, че директно застават срещу законите в България. Официални лица в НАТО и ЕС смятат, че опасността е реална и се питат въпроса, който ние също си задаваме – защо няма силна и категорична реакция от властите?

Като се тегли чертата, изводите не са приятни: в България идват крайнодесни екстремисти, които получават военно обучение от човек, свързан с руското военно разузнаване под носа на българското правителство. Тези хора складират оръжие – неясно защо. Провеждат срещи и обучения по военна тактика – за къде и защо не се знае – не и публично. Ясно е обаче посланието на собствения им сайт и от техните речи: трябва да се смени политическия ред в страната.

Не всички български институции и не всички представители на силите за сигурност са безмълвни или безучастни – напротив, според тях има достатъчно доказателства и материали, които да доведат до арести, разпити и разпускане на БНО. Единственият отговор към момента за това защо не се е стигнало до това, е вероятен политически чадър над лидерите на организацията. Кой и защо иска да има подобни противоконституционни групи на територията на България, също остава неясно.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com