Кой печели от Закона за извънредното положение - кредиторите или хората с дългове?

4422
Кой печели от Закона за извънредното положение - кредиторите или хората с дългове?
Снимка: iStock/Guliver

Липса на инструмент некоректни длъжници, които могат да плащат, да бъдат задължени да го правят или липса на пълна защита от колекторски фирми – тези опасности се появиха при обсъждането още на член 6, параграф 5 от Закона за извънредното положение. И позицията на управляващите е да не бъде позволено своеволно неплащане на задължения, които могат да се платят, а не да бъдат блокирани всякакви претенции на кредитори с идеята да не бъдат поставяни на колене длъжници.

От БСП изразиха шумно недоволство от член 6 (параграф 5) във връзка с предложената поправка за кредитите и заемите. Основната причина – че колекторските фирми и всякакви институции извън банковите и кредитните институции (например ЕРП), ще могат да търсят задължения и по време на извънредното положение. А поставеният от социалистите беше: Защо привилегироваме едни кредитори спрямо други? Крум Зарков беше категоричен, че ако не можеш да идеш на работа и нямаш пари, Енергото ще може да ти спре тока. Но управляващите в лицето на депутата от "Обединени патриоти" Христиан Митев отвърнаха, че това просто не е вярно и всъщност има прецизирана защита. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова опонира на Зарков с думите, че има отсрочна от 20 дни за плащане на сметки за ток. Правосъдният Данаил Кирилов пък изтъкна, че точно задълженията на банките са най-големият процент от всички задължения, затова и законовата защита отивала там и попита: Ами ако не плащаме на "Газпром", какво става с доставките на газ? Накрая Зарков заключи, че е въпрос на приоритет кой да е по-защитен - обикновените граждани или "тези, чиито възможности да се защитят по принцип са по-големи".

Предложеният текст гласи: "До отмяна на извънредното положение при забава за плащания на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставени от банки и финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции, включително когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции или трети лица, и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не може да бъдат изземвани вещи".

Други

Може би най-важната промяна (чл. 6а) от гледна точка функциониране на държавата беше приетият текст - че държавни и местни органи (съвети, комитети, комисии, органи за управление на фондове) могат да заседават дистанционно.

Освен това, се дава право на правителството, министерствата, областните управители и т.н. да намаляват вноските за наем по имоти държавна и общинска собственост. Условието е наемателите да са ограничили или спрели дейност заради мерките във връзка с епидемиологичните мерки (чл. 6б). Филип Попов от БСП поиска по време на извънредното положение дадени под наем държавни и общински имоти да не могат да бъдат преотдавани от наемателите на други наематели.

Имаше предложение (чл. 15а) и на НФСБ чрез Георги Колев да може фармацевтите да заменят липсващи лекарства с генерици по време на извънредното положение. Подкрепа имаше само от "Воля" т.е. Веселин Марешки, като и двамата подчертаваха, че става въпрос за идентични продукти, но Марешки искаше това да става по принцип, не само при извънредното положение. Вместо това по предложение на председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова като чл. 15а беше вписана поправка, с която се урежда механизъм как да се плаща на лекари, медици и зъболекари в условия на извънредното положение. По тази точка най-вероятно ще бъде уредено плащането на допълнителните 1000 лева за медици по време на извънредното положение.

Кой пипа Държавния резерв?

Предложението на управляващите е по искане на държавен орган председателят на резерва да дава временно болнично-домакинско оборудване или "друго имущество" за безвъзмездно ползване по време на извънредното положение (чл. 17а). Тук спорът е, че така всеки държавен орган, а те са много, може да си поиска нещо и като няма санкция на Министерския съвет, ще се стигне до недостиг заради непремерени искания.

Административни срокове и срокове по съдебни дела

Когато гражданин или фирма не може да изпълни свое задължение или действие по административен акт или административна услуга, то по уважителни причини може да бъде постановен нов срок за изпълнение, гласи основата на параграф 3, чл. 4. Това обаче не важи за възлагане на обществени поръчки, концесионни процедури и производста по Закона за управление на пари от еврофондовете, както и за производства по глава трета от Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост, по Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за устройство на територията и Закона за защита на конкуренцията. Според Крум Зарков от БСП това предпазва гражданите и бизнесът да се превърнат в молители на администрацията да си свърши работа.

Основният дебат на ниво комисия беше за това кои процесуални срокове са спрени и кои не – по търговски и наказателни дела. Затова там беше предложено да има 7 дни от влизане в сила на закона, за да разберат съответните страни по съответните дела (изброени в приложение към закона, параграф 9 от преходни и заключителни разпоредби), че сроковете им отново почват да текат. То беше прието.

Още: "Законно: Ще спрат ли да плащат и тези, които могат, заради извънредното положение?"

Припомняме, че съгласно новия правилник на Народното събрание, дневният ред се гледат първо всички точки от дневния ред, а 30 минути след приключването се гласува точка по точка, като депутатите гласуват на две групи, за да няма струпване на хора в пленарната зала. Първата точка беше дебат за размера на депутатските заплати - ето какво се случи, а втора точка беше актуализацията на държавния бюджет - ето какво се случи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com