Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?

11648
Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?
Снимка: iStock/Guliver

Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в отворен чат през април 2019 година. Това обяви адвокатът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. Казанлиев показа разпечатка от чата от 14 април, в който се вижда как един от участниците в него се похвалил, че е проникнал в един от сървърите на НАП, в който може да се променят данъците. 

"Прикрили сме пътя до конкретната уязвимост, user name е admin и паролата е admin", пише в чата един от специалистите. Няколко часа по-късно в служебен чат на TAD Group, части от разговора в който разпространи прокуратурата, Кристиян е написал репликата "НАП си заминава".

Чат живот в TAD Group – от "ще свалям правителството" до каса бира за IP-то на сървъра на НАП

Податки за изнудване – такава картина рисува втората серия доказателства по делото срещу директорите на TAD Group Иван Тодоров и ...

"Този човек се е похвалил - лице, което няма нищо общо нито с TAD Group, нито с Кристиян - хора, около 50 души, всичките IT специалисти и си комуникират по служебни въпроси." 

От чата на специалистите, работещи на различни места, се разбира, че на тях не им се вярва, че някой може да ползва такива елементарни пароли. Упрекът в разговора е към хората, които поддържат системите на НАП. 

"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, длъжен съм да защитя клиента си. Но прокуратурата е длъжна да събира истински доказателства. Интересно ми е защо показва манипулирани с цел да докаже вина", каза адв. Казанлиев, като имаше предвид, че от прокуратурата са извадили отделни реплики на Кристиян от въпросния чат, но не и останалото съдържание.

Адвокатът обяви, че е предал чата на Явор Колев, началникът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП, още през миналата седмица, за да може да се реагира, ако има уязвимост.

"Ние знаем, че Кристиян не е извършил нищо, което да има пряка връзка с престъплението, в което е обвинен. Разполагаме с конкретни оневиняващи доказателства. Смятам, че прокуратурата ги има, ако не разполага - ние ще ги предадем", каза още защитникът на Кристиян Бойков.

Аферата с НАП: Кристиян Бойков може би ще стане свидетел на обвинението

Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП, може да стане свидетел на обвинението. Новината съобщи за Нова теле...

Относно обвинението към Кристиян Бойков, че е прониквал в системите на фирми, а после е предлагал да ги защитава, Казанлиев допълни още, че "за да има такава задача, тя трябва да е поставена и изпълнена. Трябва да има и пострадали лица. Видно от доказателствата всички лица, които бяха набедени за пострадали казват: "Ние TAD Group не ги познаваме от преди да ги чуем в медиите, не сме контактували с тях, не сме получавали оферти от тях и това го казват всички. Като няма пострадало лице как е възможно да е имало рекет?"

По думите му това, че някой е написал в служебен чат, че ще сваля правителството и се е засмял не е сериозно обвинение: "Всеки втори български гражданин вечер на ракия и салата сваля правителството."

Адвокатът заяви, че Кристиян ще свидетелства в полза на истината и вярва, че съдът ще го оневини, тъй като той самият знае, че е невинен.

Относно свидетелите срещу Кристиян адвокатът допълни, че  е важно да се има предвид, че става въпрос да бивш служител, освободен заради несправяне с работата около месец, след като е нает и друг, който напуска фирмата и отива в конкурентна фирма. 

Любен Казанлиев уточни още в интервю за bTV, че "кибертероризъм като термин не смятам че може да се използва легално. Има компютърни престъпления и тероризъм, а тероризъм е всяване на основателен страх у населението. Дори да приемем, че е извършено, за да се стигне до там трябваше да бъдат извършени едни определени действия. Това не го направи Кристиян, направиха го две телевизии, като показаха връзките към архива на НАП в най-гледано време."

Компютърни игри ли са причината обвиненият за хакерската атака срещу НАП да бъде хванат?

Историята за професионалното израстване на Кристиян Бойков, който се прочу като основен обвиняем за безпрецедентната хакерска атака сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com