Коя е Ирина Величкова, изненадата в състезанието за генерален директор на БНТ

17618
Коя е Ирина Величкова, изненадата в състезанието за генерален директор на БНТ
Снимка: Личен архив

Днес в 17:00 часа изтече крайният срок, в който кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) могат да подадат документите си. Очаква се до 15 юни ще бъдат обявени допуснатите до конкурса кандидати, а изборът е насрочен за 29 юни

Мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков изтича в началото на юли. Дотогава медийният регулатор (СЕМ) трябва да проведе конкурса, който протича в няколко етапа и отнема близо два месеца.

Вчера, ден преди да изтече крайният срок за подаване на кандидатурите, официални кандидатури не бяха внесени. Настоящият директор на БНТ Емил Кошлуков призна, че ще се кандидатира за втори мандат. Оказа се обаче, че един от фаворитите за поста - Камен Воденичаров, се отказва от надпреварата.

Днес кандидатите са ясни: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана Божилова.

Като голямата изненада в битката за директорския пост се очертава юристът Ирина Величкова, която потвърди пред Actualno.com, че е внесла кандидатурата си. Коя е тя?

Ирина Величкова е завършила право в СУ“Св.Климент Охридски“ през 1992 г. През повече от половината си професионална кариера е работила в обществени медии – Българска национална телевизия – юрисконсулт (1994-1995), главен юрисконсулт (1999-2004), Българско национално радио – правен консултант и процесуален представител (2006-2010), директор на дирекция „Правна и човешки ресурси“ (2010-2013).

Работила е с генералните директори Хачо Бояджиев, Лиляна Попова и Кирил Гоцев в БНТ и с Валери Тодоров в БНР.

Ирина е правен консултант и процесуален представител на Съвета за електронни медии в периода 2007-2009 г. В различни периоди е била правен консултант и процесуален представител на частни кабелни и сателитни телевизии, независими продуценти, „Филмаутор“, Съюз на българските филмови дейци.

Като юрисконсулт е работила в Държавен музикален и балетен център-София (в периода 2013-2016 г е била и заместник-директор по административните въпроси в ДМБЦ) и Народен театър „Иван Вазов“. Била е заместник-директор по административните въпроси в Държавен музикален и балетен център – София в периода 2013-2016 г.

Към настоящия момент Величкова е юрисконсулт в Държавен музикален и балетен център-София.

Преминала е курсове-обучение: „Публични медии“ във Великобритания (Фондация „Томсън“ и ВВС) през 1994 г. и „Медийно право“ в САЩ (Аризонски държавен университет) – 2004 г.

Издател (собственик и главен редактор) на списание „Авторско право“ в периода 2009 г. – 2010 г. Списанието е единственото в България специализирано издание за авторско право. Всичките броеве са депозирани в Народна библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“.

В периодите 1999-2004 и 2010-2013 е член на Правния комитет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) - организация на обществените радио и телевизионни медии в Европа.

През 2018 г. завършва специализация „Кинорежисура“ в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ при проф. д-р Дочо Боджаков като се дипломира с късометражния филм „Сън за щастие“, на който е сценарист и режисьор. Филмът е отличен в над 30 международни фестивала и селектиран в още 15 други. „Сън за щастие“ е излъчван многократно в програмите на БНТ.

От 2019 г., в качеството си на сценарист и режисьор е член на „Филмаутор“ – организация за колективно управление на авторски права.

На 29 юни членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. Мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков изтича на 10 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com