Колко са призрачните села без нито един жител у нас?

24700
Колко са призрачните села без нито един жител у нас?
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Селата без население или с едноцифрен брой жители са с 40 по-малко в сравнение с предходната 2019 година, сочат официалните данни на НСИ, представени от Монитор. Общият брой на селищата, в които живеят от един до максимум до 9 души, е 413, а 164 са тези, в които няма нито един постоянен обитател. Селата без население намаляват със 7 в сравнение с 2019 година.

Общо 577 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители. Данните са към 31 декември 2020 година. Към същата дата в страната има 5257 населени места, от които градовете са 257, селата - 4998, а манастирите със статут на населено място са два - Клисурският и Рилският.

COVID-19 връща българите на село

Големият град вече не е най-притегателното място за живеене в България. Както и в много други държави, и тук миналата година селото се ...

С по един жител в страната са точно 61 села. По двама души живеят в 57 населени места, а по трима - в 44. 51-о са населените места в България с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 34 села, а с по шестима жители - 37 села. Общо 43 села имат по седем жители, други 48 са с по осем обитатели, а 38 села са с деветима души население.

Най-много съвсем опустели села или с едноцифрен брой жители има в област Габрово - общо 160. В този регион има общо 349 селища, така че близо половината от тях са или необитаеми, или с под 10 жители. Като цяло безлюдните селища са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 региона.

След Габровска област по брой населени места в тази група се нарежда област Велико Търново (общо 336), от които 54 са без постоянно население, а 82 села - под 10 обитатели. В двата региона са разположени повече от половината от селата в разглежданата група - общо 296.

В област Кърджали има 11 безлюдни села и 29 с едноцифрен брой население. В Смолянския регион има 8 селища без население и 34, в които живеят под 10 души. Шест населени места в Хасковска област са без нито един жител, а други 21 с едноцифрен брой хора.

Сделките на имотния пазар: "Селски къщи" на ниски цени

“Селските имоти бяха първите, които привлякоха вниманието на търсещите второ жилище и сделките с тях се увеличават, казва за 24 ч...

В областите Стара Загора, София и Търговище са разположени по четири села без население и съответно 5, 24 и 17 населени места с по-малко от 10 жители. По три села в Благоевградска, Добричка и Кюстендилска области нямат нито един жител и съответно 23, 9 и 24 населени места са с под 10 обитатели. Последната област, в която има села без население, е Бургаска. На нейна територия са разположени две села без постоянно живеещи и 5 с едноцифрен брой на обитателите.

И към края на миналата година най-голямото българско село остава Лозен (обл. София-град) с население 6187 души. Всъщност като брой жители то е по-голямо от 145 града или, иначе казано, от повече от половината градове в страната. Следващото по големина село е Айдемир, Силистренско, с население 5359 души. Топ 10 на най-големите села допълват Бистрица (обл. София-град) с 5172 души, Драгиново (обл. Пазарджик) с 4709 жители, Казичене (обл. София-град) със своите 4479 обитатели, Розино (обл. Пловдив) с 4225 жители, Градец (обл. Сливен) с население 4175 души, Труд (обл. Пловдив) - 4084, Буковлък (обл. Плевен) с 3833 жители и Мало Конаре (обл. Пазарджик) с 3792.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com